bűnügy

2019.11.05. 10:21

Édesanyját és nagymamáját zaklatta a drogos fiú a nyíregyházi lakótelepen

Éveken át tartó családon belüli erőszak ért most véget azzal, hogy a bíróság börtönbe zárta azt a 30 éves nyíregyházi férfit, aki a drogfogyasztásból eredő agresszióját az édesanyján és a nagymamáján töltötte ki.

Fotó: dreamstime

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a történet még 2013-ban kezdődött, ugyanis az akkor 24 éves, érettségivel rendelkező férfi nem akart dolgozni, családot alapítani, e helyett kipróbálta a drogokat.

A köznyelvben herbálnak nevezett drogot fogyasztott, ami vagy egy kábító hatású növényi törmelék, vagy vágott dohány, amit átitatnak kábítószerrel, azután pedig cigarettába sodorva elszívják.

A férfi együtt élt az egyik nyíregyházi lakótelepen a nagymamája tulajdonában lévő lakásban az édesanyjával és a nagyszülővel, akiket rettegésben tartott, és folyamatosan követelőzött velük szemben.

Ezért már két év börtönbüntetést kapott, amiből 2016-ban szabadult.

Az édesanyja és a nagymamája ekkor visszafogadta a lakásba, de sajnos semmi nem változott, a vádlott továbbra is csavargott, veszekedett a családtagokkal, valamint elvárta, hogy azok eltartsák őt. Ráadásul a herbál fogyasztásával sem hagyott fel, amelynek megvásárlásához pénze nem volt, így a drog hiánya miatt agresszivitását a sértetteken töltötte ki.

2019 májusában a zaklatások és erőszakoskodások miatt a bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, és több magatartási szabályt is előírt neki. Ezek között szerepelt, hogy nem mehet az édesanyja és a nagymamája közelébe, sem közvetlenül, sem telefonon nem létesíthet velük kapcsolatot, illetve kötelezte a bíróság arra is, hogy regisztráltassa magát munkanélküliként, valamint vegyen részt önkéntes drogkezelésen.

Sajnos a bíróság nevelő célzatú intézkedései nem jártak eredménnyel, mert a vádlott ott folytatta, ahol abbahagyta: továbbra is zaklatta az édesanyját és a nagymamáját, többször engedély nélkül, illetve a nagymama akarata ellenére bement a lakásába, ott étkezett, tisztálkodott, tévézett, sőt egyik alkalommal a nagymamáját bántalmazta is.

A vádlott folyamatosan fenyegette a sértetteket, trágár kifejezéseket használt feléjük, és elvárta, hogy őt eltartsák, mert dolgozni nem akart.

A sértettek ezt megelégelték, és a rendőrség segítségét kérték a fiúval szemben, a rendőrök pedig többször eltávolították a lakásból a vádlottat. A sértettek feljelentést is tettek a zaklatások miatt, melynek eredménye az lett, hogy a ügyészség zaklatás, testi sértés és magánlaksértés miatt bíróság elé állította a vádlottat.

A Nyíregyházi Járásbíróság ezekért a bűncselekményekért egy év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, valamint elrendelte az idén májusban kiszabott két év börtönbüntetés végrehajtását is. Az ítélet még nem jogerős, ezért az ügyészség indítványára a bíróság letartóztatta a vádlottat, mert csak így lehet azt megelőzni, hogy tovább zaklassa, bántalmazza az édesanyját és a nagymamáját.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában