baleset

2020.06.17. 11:03

Vádemelés két év nyomozás után

Két éve, 2018 júniusában történt Nyíregyházán az a közlekedési baleset, amelynek áldozata kilenc nappal később a kórházban elhunyt.

Forrás: google/illusztráció

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint a vádlott gépkocsijával a Szabolcs utcán haladt, majd a kereszteződésben balra, nagy ívben fordult be a Bethlen Gábor utcára.

Ekkor ment át a zebrán az idős sértett, akit a vádlott a felezővonal közelében elütött. A baleset azért következett be, mert a vádlott nem tartotta be az elsőbbségadási szabályokat és nem kellő óvatossággal közelítette meg a zebrát.

A nyomozás az ilyen ügyekben megszokottnál jóval tovább tartott.

Az orvosszakértő szerint az idős hölgy nem a baleset, hanem az egyébként meglévő betegségei miatt halt meg, a sértett hozzátartozói azonban nem fogadták el ezt a szakvéleményt.

A saját költségükön megbíztak egy másik orvosszakértőt, aki viszont azt állapította meg, hogy a balesetben elszenvedett sérülések okozták az idős nő halálát.

Ezután a rendőrség újabb szakértőket rendelt ki, hiszen ilyen ügyekben csak akkor lehet vádat emelni, ha egyértelműen megállapítható, hogy a sértett a baleset miatt hunyt el.

Az új szakértő azt mondta ki, hogy a néni halálát a betegségei okozták, nem pedig az, hogy elgázolták. Ezt követően a rendőrség a végső szakmai fórumnak tekinthető Egészségügyi Tudományos Tanácsot rendelte ki annak eldöntésére, mi miatt halt meg az idős hölgy.

A két orvos professzorból és egy orvosszakértőből álló testület szerint a közlekedési baleset volt a sértett halálának közvetett oka, így a felelősség tisztázott.

A vádlott beismerő vallomást tett, a hölgyet látogatta a kórházban, és bocsánatot kért tőle.

Ez is közrejátszott abban, hogy az ügyészség a vádiratban ugyan felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta, de lehetőséget lát a vádlott előzetes mentesítésére, ami azt jelenti, hogy a civil életben büntetlen előéletű maradhat.

A sok szakértői vizsgálat nem csak időigényes volt, de költséges is, mivel több mint 700 ezer forint bűnügyi költség keletkezett, amit a vádlottnak kell megfizetni, ha a bíróság bűnösnek mondja ki – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László sajtószóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában