Bíróságok

2020.09.22. 10:46

Változnak a belépés szabályai

A dolgozók és az ügyfelek védelme érdekében hoztak döntéseket.

– A megbetegedések emelkedő száma miatt az Országos Bírósági Hivatal elnökének ajánlása újabb intézkedések bevezetését tette szükségessé a bíróságon dolgozók és az ügyfelek védelme érdekében – tájékoztatta lapunkat dr. Resán Dalma sajtószóvivő, és a részletekre is kitért.

A bíróságok épületébe kizárólag a szájat és az orrot eltakaró saját maszkban lehet belépni, és kötelező használni a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Az idézésre/értesítésre vagy ügyintézésre érkező ügyfél legkorábban a megjelölt időpont előtt 10 perccel léphet be a bíróság épületébe, ahol meg kell tartani a 2 méteres távolságot. A törvényszék és a járásbíróságok épületeibe – a bírókon és az ott dolgozókon kívül – az ügyészség, a rendőrség, ügyvédség képviselői, a büntetés-végrehajtási dolgozók, az épületek működtetésében közreműködő, a bíróság által idézett vagy értesített személy, illetve meghatalmazottja vagy törvényes képviselője léphet be.

Regisztrálni kell

A kérelmet vagy indítványt előterjesztő ügyfélnek, az iratbetekintési jogosultsággal rendelkező személynek és mindenkinek, aki tárgyalásokon vagy előkészítő üléseken hallgatóságként szeretne megjelenni, előzetesen regisztrálnia kell, ha be akar lépni az épületbe. A megjelenési, illetve ügyintézési szándékot az előkészítő ülés/tárgyalás vagy ügyintézés időpontja előtt legalább 24 órával kell jelezni telefonon vagy e-mailben az illetékes bíróság kezelőirodáján. Az ügyfelek a beadványaikat elektronikus úton, papíralapon postai úton, illetve a bírósági épületek előterében kihelyezett gyűjtőládákba elhelyezve juttathatják el a bíróságnak. Az iratbetekintést – előzetes regisztráció után – elsősorban elektronikus úton biztosítják. Az ügyfélsegítő napokon változatlanul fogadják az ügyfeleket – minden szerdán, előzetes bejelentkezés alapján – a fenti szabályok betartása mellett.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában