Költségvetési csalás

2021.05.19. 10:35

Vágóhíd-létesítés – Hamis papírokkal akart állami támogatáshoz jutni

Amikor kiderült a csalás, a vádlott már nem kérte az előleg kifizetését, sőt a teljes támogatást visszavonták tőle.

KM

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

Költségvetési csalás bűntettének kísérlete és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt jogerőre emelkedett ítéletében 1 év 6 hónap szabadságvesztésre és 480 ezer forint pénzbüntetésre ítélte P. A. vádlottat a Nyíregyházi Törvényszék kedden. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette – tájékoztatta lapunkat dr. Resán Dalma.

– A megállapított tényállás szerint P. A. 2016. július 25-én vágóhíd-létesítés támogatására pályázati kérelmet nyújtott be, a támogató hatóság pedig 377 119 885 forint vissza nem térítendő támogatást állapított meg a vállalkozónak. Ez alapján a vádlott 2017. szeptember 18-án 145 millió forint előleg kifizetésére nyújtott be kérelmet, melyhez mellékelte egy bank ugyanekkora összegre kiállított garanciavállaló nyilatkozatát is, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal: az okirat hamis, azt nem a bank készítette.

Az előleg kifizetésének feltétele, hogy a támogatott érvényes bankgaranciával rendelkezzen. A vádlottnak azonban a bankgarancia valójában nem állt rendelkezésére, P. A. nem kötött a pénzintézettel erre vonatkozó megállapodást, az ehhez szükséges fedezetet sem nyújtotta és P. A. a bankgarancia díját sem fizette meg.

Beismerte a bűncselekményt

A Magyar Államkincstár Biztosíték- és Követeléskezelő Osztálya az előleg kiutalása előtti ellenőrzés során, a pénzintézet megkeresését követően megállapította a benyújtott garanciavállaló nyilatkozat valótlanságát, így az előleget nem utalták ki. A vádlott ezt követően visszavonta az előleg kifizetésére vonatkozó kérelmét, a korábban elnyert támogatását pedig az illetékes hatóság vonta vissza.

Az eljárás során P. A. a bűncselekmény elkövetését beismerte. Kedvező családi körülményeire tekintettel a bíróság ítéletében rendelkezett arról is, hogy előzetesen mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól – ismertette a törvényszék sajtószóvivője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában