bűnügy

2021.07.16. 11:13

Beismerték tettüket az édesapát életveszélyesen bántalmazó vádlottak – ítéletet hozott a bíróság

Emberölés bűntettének kísérlete, személyi szabadság megsértésének bűntette, kifosztás bűntette, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének kísérlete és okirattal visszaélés vétsége miatt ítélték el a párost.

Fotó: Dodó Ferenc

A vádlottak 2020 februárjától közös háztartásban éltek az I. rendű vádlott édesapjával egy nyíregyházi lakásban. Az I. rendű vádlott és édesapja között mindig is rendszeresek voltak a veszekedések családi problémáik miatt.

2020. május 22-én az esti órákban a vádlottak együtt italoztak az I. rendű vádlott édesapjával egy nyíregyházi kocsmában, majd együtt a lakóhelyükre távoztak, ahol újabb veszekedés alakult ki az I. rendű vádlott és édesapja között. Ennek során I. rendű M.L.Z. vádlott életveszélyesen megfenyegette, majd ököllel több esetben megütötte édesapját, aki az ütésektől a földre esett.

Ezután I. rendű M.L.Z. vádlott a szobába belépő II. rendű B.Zs. vádlott segítségével az ágyra ültették a sértettet, majd II. rendű B.Zs. vádlott lefogta a sértett lábait, amíg azokat I. rendű M.L.Z. vádlott egy pulóverrel összekötözte. A sértett a szabadon lévő kezeivel próbált védekezni, de ekkor fia ismét megütötte, majd magához vett egy kést és azzal megszúrta édesapját.

Ezután a vádlottak különböző ruhadarabokkal próbálták megfojtani a sértettet, de eredménytelenül. Ezt követően I. rendű M.L.Z. vádlott még megrúgta a vérző sértettet, majd rázárták a szoba ajtaját és magára hagyták megkötözött állapotban.

A vádlottak elvették a sértett mobiltelefonját, irattárcáját, kulcscsomóját és bankkártyáját is azért, hogy Ausztriába szökjenek. A lakóhelyükről először gyalog indultak el, majd Nyíregyházán egy bankautomatából megkíséreltek készpénzt felvenni a sértett bankszámlájáról, de mivel nem ismerték a PIN kódot, nem jártak sikerrel. Nyíregyházáról a vádlottak vonattal indultak el Budapestre, a rendőrség a Keleti Pályaudvaron fogta el őket.

A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bíróság 2021. július 12-én tartott előkészítő ülést az ügyben, amelyen mindkét vádlott bűnösségre kiterjedő beismerő nyilatkozatot tett a vádiratban foglaltakkal egyezően és lemondott a tárgyalás jogáról. Erre tekintettel a bíróság bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül hozott ítéletet a mai napon.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és az I. rendű vádlott védője rövidebb tartamú szabadságvesztés kiszabása véget jelentettek be fellebbezést, míg a II. rendű vádlott védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn – közölte a Nyíregyházi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában