vádemelés

2021.08.25. 14:18

A vétlen gépkocsivezető halt meg a balesetben Nyírteleknél

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség közlekedési ügyésze azzal a 19 éves férfival szemben.

Fotó: KM-archív, Pusztai Sándor

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség közlekedési ügyésze azzal a 19 éves férfival szemben, aki 2021. február 18-án este a 38-as számú főúton Nyírtelek közelében gépkocsijával áttért a szemközti sávba, és összeütközött a szabályosan közlekedő másik gépkocsival.

A vádirat lényege szerint a vádlott néhány hónapja szerezte meg vezetői engedélyét, majd ezt követően közlekedett 2021. február 18-án este fél hét körül a 38-as számú főúton nagy teljesítményű személygépkocsijával Nyíregyháza irányába. Ezen az úton a megengedett legnagyobb sebesség a 90 km/óra, ehhez képest a vádlott legalább 110 km/óra sebességgel haladt. Ugyanekkor közlekedett ezen az úton a sértett is, mégpedig a vádlottal szemközti oldalon, Rakamaz felé tartott a gépkocsijával. A sértett nem lépte túl a megengedett sebességhatárt, 85 km/óra sebességgel közlekedhetett. A vádlott eltúlzott sebessége miatt az egyenes útszakaszon áttért a szemközti oldalra, és 121 km/óra sebességgel nekiütközött a vele szemben szabályosan közlekedő, sértett által vezetett gépkocsinak. A vádlott gépkocsija az ütközést követően még több mint 120 méter sodródás után állt meg, míg a sértett gépkocsija az út melletti vízelvezető árokba csapódott. Az ütközés ereje akkora volt, hogy a vádlott gépkocsijának egy része leszakad, még a balesettől 80 méter távolságban is találtak roncsdarabokat. Totálkárosra tört a sértett gépkocsija is.

A baleset következtében a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott, életét az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítség sem menthette volna meg. A balesetben megsérült a vádlott is, nyolc napon túl gyógyuló csonttörései keletkeztek.

A baleset azért következett be, mert a vádlott túllépte a megengedett sebességet, illetve nem az út-, és forgalmi viszonyoknak megfelelően vezetett, áthaladt a menetirány szerinti bal oldalra.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság végrehajtandó fogházbüntetésre ítélje a vádlottat és tiltsa el a járművezetéstől. Amennyiben beismerő vallomást tesz a vádlott és nem ragaszkodik a tárgyalás megtartásához, akkor az ügyészség szerint egy év fogházbüntetésre kellene ítélni és három évre eltiltani a közúti járművezetéstől.

Az eljárás a Nyíregyháza Járásbíróságon folytatódik.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

https://szon.hu/galeria/halalos-baleset-a-38-ason-fotok-pusztai-sandor/7

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában