Nyíregyháza

2021.11.17. 10:45

A kerékpáros közlekedés szabályainak betartását ellenőrizték

A gyalogos-átkelőhelyek használatát ellenőrizték a rendőrök Nyíregyházán.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai tartottak közlekedésbiztonsági ellenőrzést a megyeszékhelyen 2021. november 16- án délután. A rendőrök ezúttal a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályainak betartását ellenőrizték a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken. Baleseti szempontból fokozott jelentőséggel bírnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek. Nem ritka, hogy a baleset a zebrán, vagy annak közvetlen közelében történik. A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, így szinte minden őket érintő baleset személyi sérülést okoz.

Az ellenőrzés eredménye is azt mutatja, hogy szükség van a figyelemfelhívásra. A rendőrök néhány óra alatt 15 helyszíni bírságot szabtak ki, 3 szabálysértési eljárást kezdeményeztek, és 11 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, többségében szabálytalan átkelés miatt.

Különösen fontos a közlekedési szabályok betartása és a fokozott óvatosság az aktuálisan megváltozott látási- és időjárási viszonyok között, amelyek nem kedveznek a közlekedésben résztvevőknek. A korai sötétedés, az eső, a köd, a pára, mind nehezítik a közlekedést, és növelik a balesetek bekövetkezésének lehetőségét. Elengedhetetlen a közúti közlekedésben résztvevők szabálykövető magatartásának kialakítása és megtartása.

Fontos, hogy a közlekedők maradéktalanul betartsák a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Járművel, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak elsőbbséget kell biztosítani. Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének olyan sebességgel kell megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet fokozott óvatossággal, és olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló, vagy más forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni, és tovább haladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének megsértése nélkül megteheti.

A kerékpáros áthajthat a gyalogos-átkelőhelyen, de kizárólag csak akkor, ha van kerékpárút átvezetés, és meggyőződött arról, hogy az átkelés biztonságos, és más közlekedőt nem zavar, nem veszélyeztet. Amennyiben tábla jelzi, hogy a kerékpárút véget ért, és nincs átvezetés a gyalogos-átkelőhelyen, akkor a kerékpárról kötelező leszállni, és kizárólag gyalogosan, a kerékpárt tolva lehet átkelni.

A gyalogosoknak hasonlóképpen be kell tartaniuk a rájuk vonatkozó előírásokat, szabályokat. A gyalogos akkor léphet az úttestre, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, és köteles késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművezetőket megzavarhatja vagy megtévesztheti.

A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak lakott területen belül is ajánlott a láthatóságuk és észlelhetőségüket segítő láthatósági mellény, fényvisszaverő ruházat, illetve egyéb kiegészítők használata.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában