Nyíregyházi Törvényszék

2022.02.03. 16:18

Alkuk születtek Bige László ügyében

A II. és III. rendű vádlottak beismerték a terhükre rótt bűncselekményeket a hűtlen kezelésben.

Fotó: MW-archív

A Nyíregyházi Törvényszék 2022. február 1-jén és 2022. február 03-án a B.L.T. I. rendű vádlott és társai ellen hűtlen kezelés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben jóváhagyta két vádlottnak az ügyészséggel kötött egyezségét, ezért  II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, míg III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2 év – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság az egyezség alapján mindkét vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól is.  

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint I. rendű vádlott egy cégcsoport vezetője, az ügy további öt vádlottja pedig a cégcsoport magasabb beosztású tisztségviselői.
Az I. r. vádlott utasítása alapján a termelés során keletkezett, de saját minőségi előírásaiknak nem megfelelő termékeket II. rendű és III. rendű vádlott leértékelték, és önköltség alatti, irreálisan alacsony áron értékesítették az I. r. vádlott által megjelölt cégeknek. 

 

A leértékelés során I. rendű vádlott utasításának megfelelően IV. és V. rendű vádlott javaslatot tett a termékek minőségcsökkentésének mértékére, amit II. rendű vádlott, majd utódja III. rendű vádlott többször annak ellenére hagyott jóvá, hogy tisztában voltak azzal, hogy a minőségcsökkentés mértéke jelentősen eltér a valóságostól. A leértékelés után II. rendű és III. rendű vádlottak értékesítették a termékeket az I. rendű vádlott által megjelölt cégeknek.

 

Az ily módon megszerzett termékeket a cégek viszont jóval magasabb áron adták el a végfelhasználók felé, mintha azok nem is lennének minőséghibás termékek. Az I. r. vádlott az egyik kereskedő cég vezetőjével megállapodott, hogy az ily módon megszerzett termékek vételárából - az áruk leértékelésért - bizonyos összeget visszaoszt neki. A megállapodás alapján a kereskedő cég vezetője 2011-2016 év között több, mint 764 millió forintot és egy nagy értékű karórát adott át az I. r. vádlottnak. Az I. rendű vádlott ezen megállapodásáról a többi vádlottnak nem volt tudomása.

 

Az előkészítő ülésen II. és III. rendű vádlottak – az ügyészséggel korábban megkötött egyezségüknek megfelelően - beismerték a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését és lemondtak a tárgyalás jogáról. Ez alapján a bíróság az egyezségét végzésével jóváhagyta, majd annak tartalmával egyezően ítéletet hozott. Az ítélet jogerős.

 

A hatályos törvényi szabályozás alapján lehetőség van arra, hogy az ügyészség a vádemelés előtt egyezséget kössön, ha a terhelt a büntetőeljárás eredményességét segítő részletes beismerő vallomást tesz. Az egyezség tartalmazza a terhelt által elkövetett bűncselekmény leírását, Btk. szerinti minősítését, a terhelt nyilatkozatát arról, hogy a bűnösségét elismeri és vallomást tesz, valamint a felek által elfogadott büntetést. Ha az egyezség megfelel a törvényi rendelkezéseknek és a jóváhagyás feltételei fennálnak, az egyezség megtagadásának nincs helye. Ebben az esetben a bíróság ítéletében sem a vád szerinti tényállástól, jogi minősítéstől, sem az egyezségben foglalt büntetéstől nem térhet el.

 

Az ügy a 2022. február 8-ára kitűzött előkészítő ülésen folytatódik, ahol a további vádlottakat hallgatja ki a bíróság - tájékoztatott dr. Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában