Csempészet

2022.07.14. 12:12

Nyomoz a NAV a cigarettacsempész-botrányba belebukott volt MSZP-s képviselő ügyében

Hiába mentették fel a cigarettacsempészettel összefüggésbe hozott Legény Zsoltot Ukrajnában, a magyar hatóság nyomozást indított a botrányba belebukott volt szocialista országgyűlési képviselő ügyében – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. Az MSZP egykori politikusának, aki egy időben a párt etikai bizottságát is vezette, kocsijában másfél éve bukkantak az ukrán vámosok nagy mennyiségű csempészcigarettára.

Legény Zsolt volt MSZP-s képviselő

Forrás: MTI/Kovács Attila

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága az MSZP egykori politikusa, Legény Zsolt cigarettacsempész-botrányával kapcsolatban – értesült a Mediaworks–Hírcentrum.  Az eljárást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségtől megtudtuk: a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik, azaz eddig még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás érdekeire tekintettel a főügyészség nem adhatott bővebb tájékoztatást.

Legény Zsolt egykori szocialista országgyűlési képviselő autójának csomagtartójában 2020. december 10-én bukkantak az ukrán vámosok nagy mennyiségű csempészcigarettára.

A Beregsurány–Luzsanka határátkelő ukrán oldalán fennakadt csempészáruról az ukrán vámhatóság videót is közölt. A határőröknek már az szemet szúrt, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutat fel, de autóján nem volt diplomatarendszám. Amikor felkérték, hogy nyissa ki az autót, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a csomagtartót. Legény aznap este fél tizenegy után pár perccel gyalogosan belépett a beregsurányi közúti határátkelőhelyen Magyarország területére, a személygépkocsiját és az abban talált több mint 11 ezer doboz cigarettát az ukrán hatóságok lefoglalták.
 

Megúszta az ukrán eljárást
 

A szocialista politikussal szemben – aki a történtek után kilépett a pártból – az akkori hírek szerint Ukrajnában indult büntetőeljárás, amelyben végül nem marasztalták el. A volt képviselő arra nem adott egyértelmű választ, hogy bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában mentették-e fel. Később kiderült, egy ungvári férfi úgy vallott, át akarta csempészni a cigit a határon, ekkor jutott eszébe, hogy van egy diplomata-útlevéllel rendelkező ismerőse. Legénytől ezért kölcsönkérte a kocsit, azzal az indokkal, hogy a rokonait akarja vele vinni egyik faluból a másikba, ekkor rejtette el a cigit a csomagtartóban. Még aznap visszaadta az autót Legénynek, aki külföldre akart vele utazni. Ez a férfi azt is vallotta, hogy megállapodott egy másik személlyel arról, hogy Magyarországon a határ átlépése után az első benzinkúton megkapja a cigit, de az kérdés, hogyan kapta volna meg, ha az árut szállító Legény nem is tudott a kocsijában lévő dohányról.

Legényt az ügyben felmentették, a magát bűnösnek valló ukrán férfit 85 000 hrivnya bírság megfizetésére ítélték.

 

Na jó, cigi van benne!

 

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy Menczer Tamás a közösségi oldalára feltöltött korábbi videójában emlékeztetett: amikor a vámosok az ukrán–magyar határon elkapták Legényt, és ő látta, hogy elkerülhetetlen a csomagtartó kinyitása, több tanú jelenlétében, jól érthetően azt mondta:

Na jó, cigi van benne!

Vagyis Legény Zsolt beismerte a csempészést – tette hozzá a külügyi államtitkár.

 

Komoly pozíciói voltak az MSZP-ben

 

A jogász végzettségű Legény az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöki, valamint a párt országos etikai és fegyelmi Ügyek tanácsának elnöki tisztségét is betöltötte, ráadásul több fontosabb bizottság tagja és vezetője, illetve az MSZP frakcióvezető-helyettese is volt egy ideig. Legény 2006 és 2010, illetve 2014 és 2018 között ült a párt országgyűlési frakciójában. Figyelemre méltó, hogy az MSZP akkor sem hagyta az út szélén Legény Zsoltot, amikor épp nem volt tagja az Országgyűlésnek. Hiába találta magát ugyanis a Parlamenten kívül 2010-ben, volt frakciójától Legény Zsolt cége, az L-ZS Consulting Kft. összesen 6,6 millió forintot zsebelt be tanácsadásért, a korábbi sajtóhírek szerint „különös tekintettel az európai uniós jogalkotásra és jogharmonizációra”. A céget Legény azután alapította, hogy 2010-ben lejárt a mandátuma.

mno.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában