Bűnügy

2023.02.14. 17:25

Négymillió helyett negyvenmilliót utalt

Az igazgató tudta, hogy tévedésből kapott ennyi pénzt, de elköltötte.

Fotó: fizkes

 Még 2021-ben egy megyei cég megbízta az alvállalkozóját egy 4,2 millió forintos munka elvégzésével, amit az alvállalkozó teljesített is. 2021. június 16-án a megrendelő az irodájában ült, és számítógépen keresztül akarta a számlát kiegyenlíteni, ehhez a szükséges adatokat beütötte a gépbe, de tévedésből a 4,2 millió forint helyett 42 millió forintot utalt át az alvállalkozónak.
Az alvállalkozó cég igazgatója a bankjától azonnal értesült a nagy összeg érkezéséről, és bár tudta, hogy az tévedésből került hozzá, annak egy részét rögtön felvette készpénzben, egy ­­másik ­részét pedig tovább ­utalta a saját alvállalkozóinak. Ez a cselekménye jogtalan ­­elsajátítás vétségének minősül, ­ugyanis az, aki a véletlenül vagy ­tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza a sértettnek, elköveti ezt a bűncselekményt.

Adósságai voltak

A gyanúsítottként kihallgatott igazgató beismerő vallomást tett, és mindezt azzal magyarázta, hogy több adóssága is volt, és az „égből pottyant” pénzből a cége tartozásait rendezte először, de vállalta, hogy teljes egészében visszafizeti a sértett kárát. Ebbe a sértett is beleegyezett, ezért az ügyészség elrendelte a közvetítői eljárást, s egy évre felfüggesztette az eljárást.
Ezalatt a sértett és a gyanúsított megállapodtak, illetve időközben a gyanúsított visszafizette a teljes tartozást. Erre tekintettel az ügyészség a napokban megszüntette az eljárást, nyugodtan folytathatja üzleti tevékenységét mindként cég, persze nem árt a jövőben sokkal gondosabban eljárnia mind a megrendelőnek, mind az alvállalkozónak az ilyen esetek elkerülése érdekében – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László sajtószóvivő. 

 

KM

 

Borítókép: Tévedésből tízszer annyit utalt át, mint amennyit szeretett volna | Fotó: Shutterstock

 

Címkék#utalás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában