Tragédia

2023.08.31. 14:00

Egy lufi okozta a féléves gyerek halálát

Néhány percre maradt egyedül a kicsi a testvéreivel, amikor a torkán akadt a léggömb egy darabja.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Szörnyű tragédia történt Bujon: egy féléves kislány szétrágott egy lufit, és megfulladt – számolt be a hírről a Tények. Riportjukból kiderül: a kicsi a testvéreivel volt kint az udvaron, az anyja pár percre szaladt be a házba. A gyerek etetőszékben ült, a nagyobbik testvére pedig odaadta neki a vízzel töltött lufit, amit harapdálni kezdett. A vízibombának használt léggömb kidurrant, és egyik darabkáját a gyermek véletlenül lenyelte. Az anya arra ért ki, hogy a kislány fuldoklik. A Tényeknek az egyik szomszéd azt mondta, az édesanya a gyermekével a karjában rohant hozzájuk segítségért, de hiába próbálták eltávolítani a játék darabját, sajnos nem sikerült nekik. 

Mentőhelikoptert is riasztottak

– Megkezdtük az újraélesztést, és egészen addig folytattuk, amíg a mentők meg nem érkeztek – nyilatkozta az egyik szomszéd. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Tényeknek elmondta, a helyszínre mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottak. – A kollégák egy órán át küzdöttek a kisgyermek életéért, de nem jártak sikerrel, a kicsi a helyszínen életét vesztette – tudatta a szóvivő.

A család teljesen összetört, és a szomszédok is sokkot kaptak. 

Mint mondták, az édesanya imádta a gyermekeit, és mindig nagyon figyelt rájuk.

Gyanúsítottként hallgatták ki

Dr. Szilágyi László, a vármegyei főügyészség szóvivője elmondta, a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki az édesanyát, aki nem tett vallomást. Amennyiben a bűnössége beigazolódik, akár öt év börtönre is ítélhetik. 

A hasonló balesetek azonban megelőzhetők, ha a szülők megfelelően figyelnek gyermekeikre.

Dr. Takács Anikó nyírteleki háziorvos lapunknak elmondta, több olyan kiadvány is létezik, ami a gyerekbalesetekről, illetve gyermekbetegségekről szól, többek között dr. Mátrai Zsolt gyermekorvos is írt könyvet a témáról – az ilyen kiadványok olvasását minden szülőnek ajánlja. 

Ne hagyjuk egyedül a kicsiket!

– A kisgyermekek sok mindent a szájukba vesznek, ez az egyik módja annak, hogy megtapasztalják a világot. Ez az életkori sajátosság azonban könnyedén vezethet balesetekhez, a legrosszabb esetben pedig akár fulladáshoz. Fontos, hogy a gyermekjátékok kiválasztásánál legyenek körültekintőek a szülők. Mindegyik játékon feltünteti a forgalmazó, hány éves kortól ajánlja a gyermekeknek. Ne adjunk a kicsiknek olyan játékot, melynek apró alkatrészeit lenyelheti. Ugyanakkor nem csupán a gyermekjátékok, az egyéb apró tárgyak is veszélyesek lehetnek. Tudok olyan esetről, amikor egy gyerek egy kis gombelemet nyelt le, ami aztán kilyukasztotta a gyomrát. Az elemet a gyomorba jutva megtámadta a gyomorsav, és kijutott a szerkezetből a szintén savas hatású anyag – hívta fel a figyelmet a háziorvos, aki nagymamaként is jól tudja, mennyi odafigyelést igényel egy kisgyerek.

– Az elmúlt három hetet a kisunokáimmal töltöttem, és arra kérem a szülőket, egyetlen percre se hagyják magukra a kicsiket. A főzés, vasalás vagy bármi más várhat, de egy pillanat is elég egy balesethez, ezért a figyelmüket szenteljék a gyermeküknek – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában