Helyi kék hírek

2023.09.28. 18:49

Minősítő gyakorlatok

Szon.hu

Minősítő gyakorlatok

Forrás: Katasztrófavédelem.hu

A napokban tartották meg a demecseri és a nagykállói önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek éves minősítő gyakorlatait.
A szeptember 25-ei feltételezés szerint, a demecseri városi piacon építési munkálatok közben, elektromos meghibásodás miatt tűz keletkezik. A létesítményben dolgozók észlelik és megpróbálják eloltani a tüzet. Mivel nem járnak sikerrel és a tűz a helyiségben lévő éghető anyagokra is átterjed, jelzik a tüzet a 112-es segélyhívó számon. A kiérkező demecseri egység feladata volt – a minősítő gyakorlat keretében – a tűzesettel kapcsolatos beavatkozást végrehajtani.

A szeptember 28-ai feltételezés szerint, egy nagykállói karosszériajavító műhely területén, munkavégzés közben egy dolgozó rosszul lesz az egyik javítás előtt álló személygépkocsiban. A kezében lévő lángvágó pisztolyt elejti és tűz keletkezik. A tűz veszélyezteti a javítóműhely épületét, illetve több javításra váró járművet. A tüzet elsőként észlelő dolgozók közül az egyik megkezdi a tűz oltását, a másik dolgozó pedig jelzést ad a 112-es segélyhívó számon. A tűzoltást megkezdő személy az oltást nem tudja elvégezni. A minősítő gyakorlat keretében riasztott és kiérkező nagykállói önkéntes tűzoltók az életmentés végrehajtását követően a tűz körülhatárolást, majd eloltását végzik. 

A nyíregyházi tűzoltóparancsnok Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy és a nyíregyházi tűzoltóparancsnok-helyettes, Bajusz István tűzoltó őrnagy a gyakorlatok szakmai felügyeletét végezték. A parancsnok kiemelte, az egyesületek felkészültsége, eszközeiknek, felszereléseiknek bevethetősége, valamint a beavatkozást irányító személyek tűzoltás-vezetési feladatok ellátására vonatkozó alkalmassága újra igazolódott mindkét gyakorlat keretében.
Toldi András tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője a gyakorlatokkal kapcsolatosan azt mondta, az egységek a szakmai szabályok szerint, továbbá gyorsan és határozottan hajtották végre a feladatokat.
Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője megfeleltre minősítette mindkét gyakorlatot, így a demecseri és a nagykállói önkéntes tűzoltók a továbbiakban is önállóan végezhetik a mentő tűzvédelmi tevékenységüket a vállalt tevékenységi területükön. Az alezredes hozzátette, a hivatásos tűzoltók és az igazgatóság nevében is köszöni közreműködésüket a tűzmegelőzési, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában és reméli, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek a következő egy évben állományi létszámukat tovább tudják majd bővíteni. - olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalán.

Fotó: Demecser ÖTE, Bajusz István tű. őrnagy, Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában