Nyíregyháza, Kemecse

2023.11.16. 14:40

Nagyon szerettem – mondta a férfi, aki kinyomta korábbi szerelme szemét

Bocsánatot kért az utolsó szó jogán Gy. Attila. 

Száraz Anita

Fotó: Dodó Ferenc

– Nagyon sajnálom, hogy ebbe a helyzetbe kerültünk. Bocsánatot kérek, de tudom, hogy feleslegesen, mert én magamnak sem tudok megbocsátani. Nem tudom, hogy tehettem ilyet, nagyon szerettem őt – ezt mondta az utolsó szó jogán csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszéken Gy. Attila, aki a korábbi szerelmét, Lakatos Gabriellát mind a két szemére megvakította, s a vádirat szerint két kézzel fojtogatta.

Azt mondta, „részben bűnös”

Mint ahogy azt többször megírtuk: a vádlott és a sértett 2020-ban ismerkedtek meg, a kapcsolatuk pedig viharos volt, többször is szakítottak. A nőt tavaly február 5-én azért kereste fel Kemecsén Gy. Attila, mert szeretett volna kibékülni vele. Kihívta az udvarra, ám összeszólalkoztak, a férfi pedig egy üres telekre vonszolta. A vádirat szerint lerántotta a földre, és fojtogatni kezdte. Gabriella többször is a férfi ujjába harapott és segítségért kiabált, ezután Gy. Attila puszta kézzel kinyomta mindkét szemgolyóját. A fájdalomtól a nő elájult, a férfi pedig elmenekült, a rendőrök néhány napon belül elfogták. A kisgyermekes édesanya életét az mentette meg, hogy rövid időn belül kórházba vitték, de mindkét szemére megvakult. A februári előkészítő ülésen a vádlott azt mondta, „részben bűnös”: a testi sértést elismerte, de azt nem, hogy meg akarta ölni Gabriellát.

A sértettet képviselő dr. Balogh Róbert a csütörtöki tárgyalás előtt több messenger-üzenetet is elküldött a Törvényszékre: ezeket dr. Bartha Andrea bíró felolvasta, és a tárgyaláson távmeghallgatással részt vevő vádlottnak is megmutatta.

Százszorosan visszakapja

Ezek egyikét, egy idézetet Gy. Attila 2021 decemberében 100 ismerősének, köztük Gabriellának is elküldte, s ebben ez állt: „Akinek idén szúrtam a szemét, jövőre ki is nyomom”. A további négy üzenetet, azok alpári stílusa miatt nem idézzük szó szerint – ezekben Gy. Attila többek között hazugnak és ribancnak nevezi Gabriellát, aki szerinte kihasználta őt és hülyére vette. Azt írta neki, százszorosan visszakapja majd, amit vele tett, és úgy fogalmazott: „szenvedj, mint Jézus szenvedett a kereszten”.

Perbeszédében dr. Halász Ágnes ügyész azt mondta, a vádlottat az ölés szándéka vezette. – Féktelen indulat tört ki belőle, és a sértett életének kioltására törekedett, ezt a cél szolgálta a fojtogatás, a légzőszerveinek be- és lefogása, s az, hogy puszta kézzel nyomta ki a szemét. A tettét csak azért hagyta abba, mert azt hitte, hogy a sértett halott, illetve hallotta, hogy a szomszédok elindultak feléjük – mondta és azt indítványozta, hogy a Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó emberölés kísérletében mondja ki bűnösnek az erőszakos, többszörös visszaeső Gy. Attilát és ítélje életfogytig tartó szabadságvesztésre azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.    

Dr. Balogh Róbert úgy fogalmazott: van az az elkövető, akitől nemcsak az áldozatát, hanem a társadalmat is meg kell védeni, Gy. Attila pedig ilyen. – Szélsőséges személyiség: gátlástalan és agresszív, miközben gyáva és nincs tartása. Amit tett, tervezetten tette, mert bosszút akart állni Gabriellán, így nem lehet más vége ennek az ügynek, csak az, hogy véglegesen elszeparálják a társadalomtól – tette hozzá.

Semmi sem bizonyítja

Dr. Orosz László, a vádlott kirendelt védője azzal kezdte perbeszédét, hogy leszögezte: nagyon sajnálja a sértettet,  és nem akarja felmentetni Gy. Attilát, mert nincs mentség arra, amit tett. De azt szeretné, ha az alapján ítélnék el, amit bizonyítékokkal is alá lehet támasztani, márpedig szerinte semmi sem bizonyítja, hogy meg akarta ölni a nőt.
– Az igazságügyi orvosszakértő nem tudta minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott két kézzel fojtogatta a sértettet, s ha így lett volna, nem tudott volna olyan hangosan kiabálni, hogy azt az utcabeliek meghallják – márpedig ez történt. Az a tanú, aki leghamarabb a helyszínre ért, azt mondta, hogy Gy. Attila Gabriella arcát simogatta – ez sem utal ölési szándékra. A sértett segélykiáltása után 2-3 perccel értek oda a szomszédok – ha akarta volna, a vádlott ennyi idő alatt megfojthatta volna a nőt – mondta dr. Orosz László, és hozzátette: nem ért egyet a vádiratban szereplő minősítéssel. Úgy vélte, a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt kell elítélni.
Az, hogy Gy. Attilának végül milyen minősítésű bűncselekmény miatt kell felelnie, november 30-án derül ki: ekkor hirdet határozatot dr. Bartha Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában