Nyíregyháza, Nyírvasári

2023.12.07. 14:00

A nő még élt, amikor elásta

Zsákot húzott az élettársa testére, majd az istállóban élve eltemette.

Száraz Anita

– Ész nélkül cselekedtem, nem fogtam fel, hogy mit teszek. Szerettem a feleségemet, nagyon bánom és szánom, ami történt. Három illető miatt veszítettem el, az ő büntetésüket a Jóistenre bízom – ezekkel a szavakkal kezdte a vallomását csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszéken R. M., aki tavaly márciusban Nyírvasváriban élve eltemette az élettársát. A férfi, akit aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolnak, hozzátette: szeretné, ha kiderülne a teljes igazság.  

A halálát fulladás okozta

A vármegyei főügyészség vádirata szerint R. M. és a sértett 2021 óta éltek együtt, de a férfi féltékenysége miatt gyakran veszekedtek, egy ilyen vita alkalmával R. M. ököllel megütötte a nőt, majd meg is pofozta. 2022. március 9-én ismét vita alakult ki köztük, ekkor a vádlott egy fadarabbal fejen és lábon ütötte a sértettet, egy húsklopfolóval pedig kétszer a hátára ütött. Két nappal később a férfi arra ért haza, hogy a nő eszméletlenül fekszik az ágyon. Tartva a büntetéstől, a házuk udvarán található istállóban elásta az eszméletlen, de életjeleket mutató nőt – az asszony halálát fulladás okozta.

Azt mondta, sokkot kapott

R. M., aki 3-4 osztályt végzett el egy kisegítő iskolában, és aki sem írni, sem olvasni nem tud, dr. Gaál Anikó törvényszéki bíró kérdéseire válaszolva azt mondta, a korábbi vallomásai nem fedik a valóságot. 

– Amikor megláttam a feleségemet holtan, sokkot kaptam, ezért nem tudtam felfogni, hogy mit cselekszek. Papírom van arról, hogy születésemtől gyengeelméjű vagyok, és amikor ez megtörtént, olyan zaklatott lettem, hogy sokáig nem is emlékeztem az eseményekre. De utána szépen, lassan megnyugodtam, kitisztult az agyam és elkezdtek visszatérni az emlékeim – mondta R. M., és olyan aprólékossággal kezdte el mesélni a történteket, hogy a bíró kénytelen volt rászólni és arra kérni, csak az ügy szempontjából lényeges részletekről beszéljen. A férfi elbeszéléséből kiderült: a nő, aki az élettársa volt, de akit a feleségeként említett, többször is megcsalta.  2021 végén közös gyermekük született, ám a kislány néhány nap után meghalt. Tavaly március 5-én fát vágtak, s újra szóba került a nő hűtlensége, a férfi pedig ideges lett, s mint mondta, ebben az is közrejátszott, hogy A. ellopta tőle azt a pénzt, amit a kislányuk temetésére gyűjtögetett. Meglopott, megcsalt és hazudott nekem, pedig én szerettem – így fogalmazott, és elismerte, hogy „elborult az agya”. Pofon vágta a nőt, majd egy fadarabot hozzávágott, egy klopfolóval kétszer a lapockájára ütött. Ezután az asszony megígérte neki, hogy többet nem fekszik le más férfiakkal, s kibékültek. R. M. szerint az asszony nem panaszkodott, hogy rosszul érezné magát, az ezt követő napokban pedig egy szóváltás sem volt köztük, együtt mentek át a rokonaikhoz, fát vágni, vagy vásárolni.

Zsákot húzott rá

A férfi szerint március 12-én – a vádirat alapján egy nappal korábban – kiment fáért és amikor visszatért, A. a franciaágyon feküdt meztelenül, ő pedig azt hitte, meghalt. – Ordítva ráztam, nyomkodtam a mellkasát, meg akartam menteni. Elrohantam az egyik rokonunkhoz, aki átjött, ránézett és azt mondta, hagyd őt, már elment, nincs pulzusa. Több rokonunknak is szóltam, egyikük azt tanácsolta, a holttestet ne lássa senki sem. Nem fogtam fel, hogy mit teszek: felülről egy kék, alulról egy fehér zsákot húztam rá, majd az ólban ásóval és hólapáttal ástam egy gödröt, s beletettem. Miért nem akartak segíteni azok, akikhez fordultam? Miért akarták, hogy börtönbe kerüljek? – ezt kérdezte R. M., akit Gál Anikó szembesített az eddig tett vallomásaival. Ezekben nem szerepelt, hogy a nő elásása előtt bárkihez is elment volna segítséget kérni – a férfi szerint azért, mert csak jóval később jutott eszébe, hogy pontosan mi is történt. Korábban azt is mondta, hogy A. fájdalomra panaszkodott és a végzetes napon gyengélkedett, ám ezt a csütörtöki tárgyaláson tagadta, ahogy azt is, hogy több napon át bántalmazta a nőt.
Az eljárás a jövő héten tanúk meghallgatásával folytatódik. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában