Nyíregyháza

2024.03.20. 14:00

Felülről ütik be az e-oltólándzsát

Új járművekkel és eszközökkel gyarapodott a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Bednárik Mónika

Fotó: Gazdag Mihaly

A tűzoltóknak új és nagyon komoly kihívást jelentenek az elektromos meghajtású autók, amelyek oltása nem egyszerű feladat, azonban az új eszközzel, melyet szerdán a katasztrófavédelmi igazgatóságon be is mutattak, könnyebben vehetik fel a harcot a tűzzel.
– Az akár 600-700 fokra felmelegedett akkumulátorok folyamatos hűtését kell megoldanunk, ami nem egyszerű feladat, hiszen jellemzően a padlólemezben elhelyezett akkumulátorokat különböző profilozott lemezekkel és pajzsokkal védik. Ez a fizikai védelem viszont megakadályozza, hogy a hagyományos technikákkal az oltó- és hűtőanyagot a megfelelő helyre, gyorsan és eredményesen tudjuk bejuttatni – avatott a részletekbe Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. Világtendencia, hogy folyamatosan nő a hibrid és teljesen elektromos járművek száma, ezért nagyon sok módszert kipróbáltak, hogy mivel lehet a leghatékonyabban eloltani a tüzet, visszahűteni az akkumulátorokat. Ezek egyike a szúrótüskés megoldás, az igazgatóság egy felülről beütős e-oltólándzsát kapott. A helyszínen pedig végigkövethettük, ahogy a lándzsát összeszerelték, csatlakoztatták a tűzoltógépjármű-fecskendőhöz, majd – ezt már csak imitálták – hatalmas kalapáccsal az oltófejet beütötték az akkumulátorcellába, hogy közvetlenül hűthessék az akkumulátort. A katasztrófavédelmi igazgatóság műveleti szolgálatánál van az eszköz, ilyen jellegű járműtűznél azonnal riasztják az egységet. Mint megtudtuk, több órát, de akár egy napos hűtést is igényelhet az akkumulátor, ami képes a visszagyulladásra. Szerencsére élesben Szabolcs-Szatmár-Beregben még nem debütált az e-oltólándzsa.

Avaroltásra is felkészítve

– Tavaly december közepén 37 új tűzoltógépjármű-fecskendőt kapott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, ebből kettő jutott vármegyénkbe – mondta Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes. Vármegyénk tűzoltósági főfelügyelője kifejtette, hogy a 320 lóerős, 18 tonnás MAN típusú járművek március elején rendszerbe álltak, a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon Máté/1, míg a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon Nyírség/1 a hívóneve. A jármű 4000 liter víz és 250 liter haboltóanyag szállítására alkalmas.
– Riasztási rendszerünknek köszönhetően a vármegye bármely területére riaszthatóak a járművek, de akár szomszédos vármegyék tűzoltóságainak is segítséget tudunk nyújtani ezekkel a mentő-tűzvédelemben. A tűzoltási és műszaki mentési feltételekhez legfontosabb eszközök és szakfelszerelések megtalálhatóak a járművön, ami hat tűzoltó vonultatására képes. Innovációt jelentenek az újgenerációs, teljesen elektromos meghajtású feszítővágó eszközök – magyarázta a tűzoltó alezredes. Kiemelte, ott, ahol magas a szabadtéri tüzek száma – s ilyen Szabolcs-Szatmár-Bereg is – a tűzoltófecskendők elejére szerelt avaroltó-berendezés jelentősen megkönnyíti majd a tűzoltók munkáját, a lángok megfékezését – mutatott a rendszerre, a jármű elejére Leskovics Zoltán.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában