Tárgyalás

2024.03.22. 15:00

Homokot találtak a hörgőiben és a tüdejében

A bíró, az ügyész és a védő is arra volt kíváncsi: érzékelhette-e a férfi azt, hogy az élettársa már nem él?

Száraz Anita

Fotó: Gazdag Mihaly

– A sértett halála erőszakos úton következett be: a boncolás során találtunk gyógyuló bordatörést, zúzódásokat, bevérzéseket, a hörgőkben, a légutakban és a tüdőben pedig homok volt. Fulladás következtében halt meg, de orvosi kezelés nélkül – vagy akár azzal együtt is – a hashártyagyulladása is végzetes lehetett volna – így foglalták össze szakvéleményüket azok az igazságügyi orvosszakértők – dr. Halasi Barbara Dóra és dr. Gergely Péter –, akiket pénteken az R. M.-mel szemben indult eljárásban hallgatott meg dr. Gál Anikó törvényszéki bíró tanácsa.

Húsklopfolóval ütötte

A vármegyei főügyészség vádirata szerint R. M. és a sértett 2021 óta éltek együtt Nyírvasváriban, de gyakran veszekedtek, s előfordult, hogy a férfi bántalmazta az asszonyt. 2022. március 9-én ismét vita alakult ki köztük, akkor a vádlott egy fadarabbal fejen és lábon ütötte a nőt, egy húsklopfolóval pedig kétszer a hátára ütött. Két nappal később a férfi arra ért haza, hogy a nő eszméletlenül fekszik az ágyon. Tartva a büntetéstől, a házuk udvarán található istállóban elásta az eszméletlen, de életjeleket mutató nőt – az asszony halálát fulladás okozta – ez áll a vádiratban, amivel szemben R. M. azt állítja: azért ásta el az élettársát, mert azt hitte, hogy halott.

Ellentmondásos vallomások

A férfi, aki 3-4 osztályt végzett el egy kisegítő iskolában, s aki sem írni, sem olvasni nem tud, a tavaly decemberi tárgyaláson úgy fogalmazott: amikor meglátta a feleségét – így nevezte az élettársát – holtan, sokkot kapott, ezért nem tudta felfogni, mit cselekszik. 

– Papírom van arról, hogy születésemtől gyengeelméjű vagyok, és amikor ez megtörtént, olyan zaklatott lettem, hogy sokáig nem is emlékeztem az eseményekre. De utána megnyugodtam, kitisztult az agyam és elkezdtek visszatérni az emlékeim – mondta. R. M. eddigi vallomásai ellentmondásosak: volt, amikor elismerte, hogy bántalmazta a nőt, később azt mondta, nem tett ilyet. Egyszer úgy emlékezett, hogy a tragédiát megelőző napokban az asszony nem érezte rosszul magát, máskor viszont kijelentette: A. fájdalomra panaszkodott, s a végzetes napon gyengélkedett. Kezdetben a vallomásaiban nem szerepelt, hogy a nő elásása előtt bárkitől is segítséget kért volna, utána pedig azt mondta, hogy több rokonához is elment, miután halottnak hitte a nőt. Úgy emlékezett, hogy március 12-én – a vádirat alapján egy nappal korábban – kiment fáért és amikor visszatért, az élettársa az ágyon feküdt, ő pedig azt hitte, meghalt. – Ordítva ráztam, nyomkodtam a mellkasát, meg akartam menteni. Nem fogtam fel, hogy mit teszek: zsákot húztam rá, majd az ólban ásóval és hólapáttal ástam egy gödröt, s beletettem – mondta korábban.  

Nehezebben érzékelhető légzés

A pénteki tárgyaláson dr. Gál Anikó bíró, dr. Mészáros Attila ügyész és dr. Balogh Viktória kirendelt védő is arra várt választ a szakértőktől: érzékelhette-e a férfi azt, hogy az élettársa már nem él? – Erre nem lehet minden kétséget kizáróan válaszolni – mondta dr. Halasi Barbara Dóra.

– A hashártyagyulladás okozhat eszméletvesztést, emiatt előfordulhat, hogy nehezebben észrevehető a légzés, és gyengébb a pulzus – fogalmazott az igazságügyi orvosszakértő és hozzátette: gondos és alapos megfigyeléssel észlelhető lett volna, hogy a nő él. – Aki eszméletlen állapotban van, nem reagál a külvilág ingereire, ezért elképzelhető, hogy miközben a vádlott kivitte az istállóba, zsákot húzott rá és a gödörbe tette, nem nyöszörgött és nem is mozgott – felelte dr. Mészáros Attila kérdésére. Elhangzott: az, hogy a homok a nő tüdejébe és hörgőibe került, erőltetett ki- és belégzést feltételez, mindez valószínűleg hörgő hanggal is párosult, de mivel a férfi eltemette az élettársát, elképzelhető, hogy ezt nem hallotta.

– A vádlott állítása szerint a nő megfürdött, ő pedig kiment fáért, s amikor fél óra múlva visszament, az asszony már halott volt. Ilyen rövid idő alatt romolhatott annyit az állapota, hogy elvesztette az eszméletét? – kérdezte az ügyész, a szakértők pedig elmondták: a boncolás alapján nem lehet megállapítani, hogy a hashártyagyulladás mennyire volt előrehaladott, de az tény, hogy ennél a megbetegedésnél rövid idő alatt is beállhat súlyos állapotromlás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában