Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.04.16. 10:38

A legtöbb tűz a kéményből indult

A 135 tűzzel érintett épület egyikében sem volt füstérzékelő.

Szon.hu

A leghosszabb beavatkozás a Rákóczi úti lakástűznél volt

Forrás: Fotó: KM-archív

Az év első három hónapjában keletkezett 135 lakástűz eloltásához közel 100 órára és 222 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 1181 négyzetméternyi épített terület égett le vármegyénkben, a tüzekben 3 ember vesztette az életét, 8-an pedig megsérültek – tette közzé a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 
Rutkai-Dér Vivien hozzátette: a tűzzel érintett épületek egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. 

"Összesen 1181 négyzetméternyi épített terület égett le vármegyénkben." -Rutkai-Dér Vivien

A lakástüzek megelőzhetők 

A legtöbb tűz a kéményből indult, ez az összes eset több mint 31 százaléka. De 17 alkalommal a konyhában, továbbá gyakran a hálószobában, valamint a nappaliban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza – sorolta a szóvivő. A leghosszabb beavatkozás január 23-án este volt Nyíregyháza belvárosában. A Rákóczi utcában, egy társasházi lakásban egy ember életét vesztette. A konyhai tűz oltása az utómunkálatokkal együtt öt órát vett igénybe. A katasztrófavédelem 8 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében. 
A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában