Helyi közélet

2008.06.01. 08:46

Az úszás hozzátartozik az alapműveltséghez

<p>Szorgalmatos – A nyár, a vakáció még el sem kezdődött, máris több, tragédiával végződött vízi balesetről hallhattunk hírt országszerte. Az okok között az emberi felelőtlenség és az úszni nem tudás szerepelt a leggyakrabban.</p>

Nagyon sok oktatási intézményben mindent elkövetnek azért, hogy a tudás alapjai mellett az úszás alapjait is elsajátíthassák a diákok. A jó példával elől járó oktatási intézmények között az egyik a szorgalmatosi általános iskola.

– Úgy gondoljuk, hogy napjainkban az úszás már éppen úgy hozzátartozik az alapműveltséghez, mint az írás és olvasás. Fontosnak tartjuk, hogy minden nálunk tanuló gyermek tanuljon meg úszni – mondta el érdeklődésünkre Gélákné Székely-Szabó Kornélia, a szorgalmatosi iskola igazgatója. – Ez azért is fontos, mert elérhető közelségben van a Tisza, a gyermekek gyakran keresik fel a folyót családi program keretében, strandolnak, horgásznak. Az órarendbe beépítve, a testnevelés része lett az úszásoktatás immár 4 éve.
Az úszásoktatás 4. osztályban kezdődik, s a 8. osztály végéig tart. Először a mellúszást tanulják a diákok, majd hatodikban a gyors úszással ismerkednek meg. A hajdúnánási strandra járunk át vonattal. Az uszoda bérleti díját az iskolai költségvetésből fedezzük, a vonat költségeit alapítványi pénzből, DÖK-bevételből fizetjük ki, vagyis a gyermekek számára ingyenes az úszásoktatás. Természetesen a szülők örömmel fogadták ezt az ötletet, támogatták az elképzelést. Lehetne fokozni az úszásoktatást úgy, hogy már a harmadikosokat is bevonjuk ebbe a körbe, illetve úgy, hogy az úszásra fordított 20 óraszámot megemeljük. Mindennek csupán anyagi korlátai vannak, egyelőre több terhet nem tudunk magunkra vállalni. A szülőket sem akarjuk terhelni, hiszen úgy hirdettük meg a legelején, hogy költségmentes lesz az oktatás, s ezen nem kívánunk változtatni. Ez a tanévenkénti óraszám egyébként elég arra, hogy a tőlünk kikerülő gyermekek vízi jártasságot is szerezzenek az általános iskolai bizonyítvány mellé.

M. Magyar László

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában