Helyi közélet

2008.06.07. 20:09

Maratoni fogathajtás Napkoron

<p>Napkor - Pénteken a díjhajtás, szombaton a Maraton, vasárnap pedig az akadályhajtás a feladat a lovak, és hajtóik számára. Második fordulójához érkezett a Régiós fogathajtó verseny, aminek első fordulóját Meggyasszón tartották, most pedig Napkoron rúgják a port a lovak. Legközelebb Vecsésen versengenek, ám augusztus végén ismét Napkor lesz a házigazda.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Fogathajtás Napkoron 2008.06.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fogathajt_s_Napkoron_2008_06_07_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Fogathajtás Napkoron 2008.06.07." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Maratoni fogathajtás Napkoron 2008.06.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Maratoni_fogathajt_s_Napkoron_2008_06_07_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Maratoni fogathajtás Napkoron 2008.06.07." /></a></dia></p>

Kívülről egyszerűnek tűnik a verseny, a hajtó elöl irányítja a két lovat, hátul pedig kapaszkodik a fogatba a segédhajtó, pedig az ő munkája legalább annyira fontos, mint azé, aki az ostor végét tartja. Erről Borsi Tamás beszélt. Elmondta: Fekete Antal, a legidősebb hajtó segédhajtójaként vett részt a versenyen. A mai nap Maraton hajtása nagyon igénybe veszi a lovakat, mert 7 épített akadályon kell túljutni a lehető legrövidebb idő alatt. ( az akadályok kapujában fotocella biztosítja az ezred másodperces pontosságú mérést)

Az tud jó eredményt elérni, aki a lovait rendszeresen edzi, jól összeszoktak, bízni kell a lóban, és a lónak is bíznia kell a hajtóban. A hajtónak nem csak annyi a dolga, hogy a bakon ülve fogja a szárat, meg az ostort. Az érkezést követő orvosi vizsgálatot követően bejártuk a pályát, és a segédhajtó szerepe hasonlóan a hajtóéhoz itt jut szerephez. Van, aki igényli, hogy a segédhajtó bemondja előre az akadályt, vagy az irányt. Kanyarokban ellensúlyként kell segíteni a fogat mozgását. Tudni kell a lovak mozgását is követni, egy rezdülésből olvasni kell mit kell tenni. Vasárnap például bóják közt kell úgy elhaladni, hogy a rájuk tett labdák ne essenek le. Akinek megjött a kedve, látogasson ki a versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában