Helyi közélet

2008.08.27. 12:32

Fidesz-reagálás a közgyűlés után

<p>Nyíregyháza - A városi közgyűlés hullámai tovább fodrozódtak, szerdán az ellenzékiek sajtótájékoztatón reagáltak a hétfőn történtekre.</p>

Elöljáróban Vinnai Győző, a Fidesz frakcióvezetője az Országzászló téri mélygarázs-építési terveket kommentálta. Szerinte az 1211 aláírással nyomatékosított petíció újabb bizonyítéka annak, hogy a városvezetésnek nem szabad erőből politizálnia, időben kell tájékoztatnia a lakosokat.

A megyeszékhely oktatási helyzetének jövőjét befolyásoló esélyegyenlőségi intézkedési tervet egyhangúlag fogadta el a közgyűlés. A helyzetelemzés után azért is volt fontos az intézkedési terv elkészítése, mert ezáltal 80-90 millió forintos összegekkel kecsegtető pályázatokon vehetnek részt. Törekedni kell arra, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek is megfelelő szintű oktatásban részesüljenek. Vinnai Győző finn példát citált: a 90-es évek elején a skandináv országéhoz hasonló volt a magyar oktatás pozíciója, manapság viszont az északiak a kompetenciamérés tekintetében már az első között szerepelnek Európában az ingyenessé tett oktatással. Nem kell lemásolni őket, de legalább a minta már adott.

Márföldi István frakcióvezető-helyettes a költségvetés első félévi teljesítését elemezte. A közgyűlésen felzaklatta a polgármesteri válasz, az alpolgármesteri értékelése pedig végképp megdöbbentette, akik szerint nem volt még ilyen jó a pénzügyi kondíció. Úgy véli, hogy épp a legilletékesebbek nem ismerik azt a költségvetést, amit beterjesztettek és aláírtak. Vagy nem akarnak szembesülni a tényekkel, a számokkal, amelyeket hosszasan, tételesen taglalt. Összegzésként megjegyezték: kár a sikerpropagandát erőltetni akkor, amikor az önkormányzat túlvállalta magát, és ebben a kormányzati finanszírozás is felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában