Helyi közélet

2008.08.26. 11:59

TISPOL akció eredményei Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg - Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is a sebességtúllépés a legfőbb baleseti ok, szerepe kiemelt a közúti tragédiában. A halálos kimenetelű baleseteknek évek óta kb. 40%-a vezethető vissza a gyorshajtásra.</p>

A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoportjának 2008. éves ellenőrzési terve alapján az "European Operation Speed" közlekedésbiztonsági ellenőrzésre idén augusztus 22-23-án került sor.

Az ellenőrzési helyek elsősorban a nemzetközi főútvonalakon (európai folyosókon), illetve nagy forgalmú útszakaszokon voltak kijelölve. A hatóságok különös figyelmet fordítottak arra, hogy a járműveket az előírásnak megfelelő módon ellátták-e rendszámmal, és az jól olvasható-e.

Az ellenőrzésben 196 rendőr vett részt valamint segítségükre voltak polgárőrök, a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai, és katasztrófavédelmi ellenőrök is összesen 41 fővel. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén összesen 532 járművezetővel szemben alkalmaztak az ellenőrzés során alkoholszondát, ebből 4 esetben volt megállapítható ittasság. Vezetői engedély helyszínen történő elvételére 2 esetben, ittasság és eltiltás hatálya alatt történő járművezetés miatt került sor.

Helyszíni bírságot 192 esetben szabtak ki különböző szabálysértések miatt, összesen 1.331.000 ezer forint értékben. Szabálysértési feljelentés 58 készült, ebből 3 esetben a gépkocsi forgalmi engedélyének helyszínen történő elvételére is sor került érvénytelenség miatt. 70 esetben elegendő volt a járművezető figyelmeztetése is. Közigazgatási eljárás hatálya alá tartozó esetek (sebességtúllépés, tiltott helyen megállás, várakozás, tilos jelzés figyelmen kívül hagyása) 53 esetben fordult elő.

Az ellenőrzés tapasztalatai alapján elmondható, hogy a helyi és az országos médiákban kapott nyilvánosságnak is köszönhetően, a közlekedésben résztvevők az ellenőrzés tényéről megfelelő információval rendelkeztek, ezért az átlagosnál kevesebb ittas gépjárművezetőt és gyorshajtót sikerült kiszűrni, ebben az időszakban érezhetően javult a közlekedésbiztonság, az akció eredményesnek mondható - tájékoztatta szerkesztőségünket Fedor Rita rendőr hadnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában