Helyi közélet

2008.09.05. 13:09

Fidesz-sajtótájékoztató: Példaértékű összefogás

<p>Nyíregyháza - Mint az ellenzéki képviselő kiemelte, bebizonyosodott, hogy összefogással lehet térségi és magyar érdekeket képviselni</p>

Az almatermelő gazdák érdekében példaértékű összefogást sikerült megvalósítani az országon belül és az országhatáron kívül is – kezdte dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő pénteken azt a sajtótájékoztatót, amelyet a fideszes ellenzéki országgyűlési képviselőkkel együtt a MAGOSZ képviselője tartott a blokád feloldásával kapcsolatban . Mint kiemelte, bebizonyosodott, hogy összefogással lehet térségi és magyar érdekeket képviselni.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke először köszönetet mondott mindenkinek, akik segítették az érdekvédelmi szervezet és az agrárminiszter közötti megállapodás létrejöttét. Utalt arra, hogy nagy tanulság volt a meggyválság, ezért kellett már időben lépni az almatermesztők érdekében. A tárgyalások során a gazdák magasabb, a felvásárló Agrana Csoport alacsonyabb árról indult, s végül megállapodtak a 9 eurócent/kg-os áron, amelyet Lengyelországban is elfogadtak.

A MAGOSZ elnöke szólt arról az eredményről is, hogy a regisztrált gazdák, ha megfelelő nagyságú területtel rendelkeznek, s hektáronként 10 tonna ipari almát értékesítenek közvetlenül vagy a TÉSZ-eken keresztül, 70 ezer Ft/hektár támogatást kapnak, amelyet a tárcának december 2-ig kell kifizetnie.

Czomba Sándor országgyűlési képviselő arról szólt, hogy bővíteni kellene az étkezési alma piacát, hiszen annak hiánya miatt kényszerül a gazda ipari almaként eladnia a jó minőségű almát. Jó példaként emlegette a CBA üzletláncot, amely segít a gazdáknak az almatermés értékesítésében.

Dr. Simon Miklós honatya azt a problémát vetette fel, hogy a kínai almasűrítmény alacsony ára verte le a magyar és a lengyel almasűrítmény árát. Ezért kezdeményezte, hogy az Európai Unió a kedvezményes vámot szüntesse meg.
Lapunk kérdésére – „A megyében működő magyar felvásárlók a megállapodást a piaci viszonyokba történő durva beavatkozásnak tartják. Mi erről a véleményük?

Jakab István a következőket válaszolta:

– Másfél hónapja dolgozunk a gazdák érdekében. Az ESZAT Kft. is részt vett a tárgyalásokon. Azt mondták, ha az AGRANA megadja a 9 eurócentet, ők is megadják. Ha a lengyelek megadják a 9 eurócentet, ők is megadják. Akkor most miről beszélünk? Mi a gazdák érdekeit képviseljük, s nem egyéni sérelmekkel foglalkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában