Helyi közélet

2008.09.08. 06:24

Kulturális kóstolót adtak a szatmári svábok

<p>Mátészalka – Pregitzer Fruzsina és a Hooligans együttes is Szalkán „fényeskedett” hétvégén. Ugyanakkor nemcsak a szórakozásból, hanem az emelkedett, ünnepi pillanatokból is kijutott a szatmári nagyvárosban.</p>

Vasárnap este a Lili bárónő című operettel búcsúzott vendégeitől a testvérvárosi találkozóval egybekötött idei Mátészalkai Fényes Napok és Idegenforgalmi Fesztivál. Szombaton, miközben történelmi íjászverseny zajlott Szalkán, útjára indult a Szatmári Svábok Kulturális Fesztiválja.

A három országból jött nemzetközi csoportok a vállaji templomban találkoztak, közös éneklés után koszorút helyeztek el a „Malenkij Robot” templom melletti emlékművénél, majd a tíz romániai, a német és a három magyar település kulturális csoportjai, illetve a települések képviselői Mátészalkára utaztak. A Szatmári Múzeum udvarán színvonalas művészeti bemutatókat láthatott a közönség.

Mint tudjuk, a történelmi események következtében a 42 sváb településből csupán három, Vállaj, Mérk és Zajta maradt Magyarországon, a többi a romániai Szatmár megyébe került. Vállaj és Mérk lakói közül, különösen a fiatalabb nemzedékből sokan költöztek Mátészalkára, helyi közösséget alkotva a városban.

Mátészalka legújabb testvérvárosa csupán 70 km-re fekszik Ulmtól, lakói sváboknak vallják magukat. Oberkochen polgármesterének kezdeményezéseként született ez a kulturális találkozó, amelyen a Romániában és Magyarországon élő szatmári svábok képviselői együtt ápolják kulturális és nemzetiségi hagyományaikat németországi testvéreikkel.

Délután „Egymás felé forduló régiók” címmel térségfejlesztési tanácskozásnak, este egy pezsgő sváb bálnak adott otthont a Széchenyi iskola. A Szalkán „fényeskedőknek” továbbá gyermekprogramok, Pregitzer Fruzsina előadóestje, rockzenei, break, néptánc és színházi produkciók és a Hooligans együttes koncertje nyújtott emlékezetes kikapcsolódást szombaton. Vasárnap délután Gerendás Péter és a Polip Band tagjai zenéltek a Zsinagógában, majd Lili bárnónő lépett a (nagy)színpadra.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában