Helyi közélet

2008.09.05. 15:16

Szerkesztőségünkben járt Kóka János

<p>Nyíregyháza - Az utóbbi napokban, hetekben az újságokat olvasva, rádiót hallgatva és tévét nézve másról sincs szó, mint hogy lemond-e a miniszterelnök, köt-e koalíciót ismét az MSZP és az SZDSZ, lesznek-e előrehozott választások? <dia width="900" height="700" alt="Szerkesztőségünkben járt Kóka János 2008.09.05."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szerkeszt__337_s_g_nkben_j_rt_K_ka_J_nos_20/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szerkesztőségünkben járt Kóka János 2008.09.05." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/k%C3%A9sz%20anyag%201..wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/K%C3%A9sz%20anyag%202..wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Csupa-csupa procedurális kérdés, miközben az igazán lényeges dolgokról gyakran egyetlen szó sem hangzik el – kezdte beszélgetésünket Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, aki útavatásra érkezett megyénkbe, s akivel szerkesztőségünkben találkoztunk. – Talán mindenkinek ez a könnyebb út, miközben a gazdasági programmal kellene foglalkozni, azzal, mit kellene tenni annak érdekében, hogy több pénz maradjon a polgárok, a vállalkozások zsebében. Ha nem ez kerül a középpontba, nem is érdemes 2008 őszén magyar politikusnak lenni – mondta Kóka János.

Beszélgetésünkkor még nem lehetett tudni, hogyan dönt a párt ügyvivő testülete a Gyurcsány Ferenc által bemutatott programról, s hogy elfogadja-e a kormányfő egyeztetésre vonatkozó meghívását, de Kóka János azt mondta: annak a híve, hogy tárgyaljanak mindenkivel, aki segíthet úrrá lenni az ország problémáin, s aki olyan programot hirdet, amely megmutatja: hogyan lehetne elősegítené a gazdaság növekedését. A miniszterelnök által az elmúlt héten bemutatott programról úgy vélekedett: sok hívószót tartalmazott, sok véleményt integrált, a korábbi elutasító álláspontról elmozdulva már számol egy adócsökkentéssel is, ám ha nem vagyunk elég bátrak és bölcsek, akkor nem lesz fordulat, és nem valósulhat meg az egyensúly fenntartásához és a növekedés beindításához szükséges állami kiadás- és adócsökkentés – emelte ki.

Kóka János szerint az lehetne a megoldás, ha a Parlament elfogadna egy olyan adótakarékossági törvényt, melynek alapját a kiadási plafon megállapítása jelentené. Ahhoz, hogy 500 milliárd forinttal mérséklődjenek az adóterhek, jelentősen kellene csökkenteni a kiadásokat, ehhez pedig részletesen végig kell nézni a több ezer állami feladatot, s ahol lehet, faragni kell a kiadásokból. Arra a kérdésre, hogy a liberális párt kötne-e koalíciót egy Gyurcsány Ferenc nélküli MSZP-vel, illetve, hogy milyen programot tart támogathatónak az SZDSZ, Kóka János úgy válaszolt: egy politikai párt erejét a képviselt értékek adják, az SZDSZ pedig éppen azért lépett ki a koalícióból, mert nem maradt esély, hogy a szocialistákkal közös kormányban megvalósítsa programját.

– Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy a lakosság adóterhei csökkenjenek – hangsúlyozta, arra a kérdésre pedig, hogy ellenzéki pártként erre mennyi lehetőségük van, azt mondta: bár Magyarországon a konstruktív ellenzékiség eddig csak a szavak szintjén létezett, ők változtatni szeretnének ezen. – Nem utasítunk el minden javaslatot, csak azért, mert a kormány terjeszti be. De csak azokat az elképzeléseket tudjuk támogatni, melyektől reálisan várható a gazdasági növekedés beindulása.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában