Helyi közélet

2008.09.18. 14:13

Visszasírják a régi játékokat a Korányi közben

<p>Nyíregyháza - Meglepetésekkel szembesültek a Korányi közben lakók az átépítés után.<br /> &#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/visszasirjak-a-regi-jatekokat/cn/szon-news-km_01-20080918-015042">Információ a játszótérről letölthető <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Sokan játszanak el a játszóterek felújításának, építésének a gondolatával. Manapság szezonja van a témának, gyakran hallani különböző átadásokról, rekonstrukcióról. Hogy nem fenékig tejfel minden, olvasónk észrevétele is bizonyítja:

„Szűkebb lakókörnyezetemben, a Korányi közben igen sok kisgyermekes szülő és nagyszülő érzi félrevezetve magát – kezdte észrevételét Tóthné Iványi Éva Gyöngyi. – A történet még tavaly tavasszal kezdődött, amikor a szülők kérték az illetékeseket, hogy a homokozóba tegyenek némi homokot. Akkor azt a választ kapták, hogy felesleges, mert hamarosan az egész játszóteret átépítik (fajátékokat fognak felszerelni), mivel a jelenlegi nem felel meg az európai szabványnak. Nos, a játszótér ezen a nyáron került sorra.

Augusztus elején megjelentek a dolgozók, sűrű csörgéssel, csattogással reggel hatkor felszedtek és leszedtek mindent, ami mozdítható volt. Pontosabban leszereltek egy vasrúdon lévő négyes lipityókát, négy hintát, egy mászókát, egy körhintát, valamint egy körmászókát, és szétszedték a homokozót. A környék apraja-nagyja érdeklődéssel figyelte a nagy munkát, és örült, hogy a régi, balesetveszélyes játékok helyett szép fajátékokat építenek a térre. Ekkor jött a meglepetés, mert az ott dolgozó munkások elmondták, hogy szó sincs már fajátékokról, mert az örökösföldi fajátszótéren rohad a fa, ezért itt már nem is építenek ilyet, hanem a meglévő játékokat beviszik a telephelyre, rendbe szedik és azt fogják visszahozni. Nos, ezután jött a következő meglepetés!

A négyes lipityóka helyett visszahoztak egy darab kettest, a négy hintából kettő kisgyermekeknek való, a másik kettőt ugyan használhatják nagyobb gyermekek is, ha nem rendelkeznek súlyfelesleggel, mert akkor már nem férnek bele. Nem került vissza sem a körhinta, sem a körmászóka, illetve a másik fajta mászóka sem. A csúszdán kicserélték a műanyagot, bár azt ez év tavaszán már kicserélték, és nem is volt semmi baja.

A homokozót  beépítették a tér egy olyan részére, ahol a fák nem adnak árnyékot, így a kicsik nem tudnak homokozni. A szülők hiába kérték a dolgozókat, hogy építsék vissza oda, ahol volt (ott mindig volt egy kis árnyék), nem tették meg.

Ez a játszótér szinte négy oldalról védett, tavasszal és ősszel a környékbeli iskolákból többször kisértek ide pedagógusok gyermekeket egy-egy órára egy kicsit kikapcsolódni. Most viszont nem sok játékot próbálhatnak ki.
Nem értjük, hogy miért csak három játékot telepítettek vissza és a visszaépítésnél miért nem vették figyelembe az ittlakó szülők kérését?! Vajon ezek a játékok már megfelelnek az európai szabványnak?” – Tóthné Iványi Éva Gyöngyi.

Kihasználatlan fajátszótér

„Két éve építettek egy fajátszóteret a környéken az Ungvár sétány felõli térre, de sajnos az nincs kihasználva, mert a fák nem adnak árnyékot, a szülõk nem merik odavinni a kisgyermekeiket, félnek, hogy napszúrást kapnak.”

Kapcsolódó cikkek:
· Információ a játszótérről 
· Megújult játszótér Nyírszőlősben
· hirek.szon.hu

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában