Helyi közélet

2008.10.02. 13:45

FIDESZ sajtótájékoztató: Elhúzódó válsággal jár

<p>Nyíregyháza - Elhúzódó válságot jelent a 2009-es költségvetés a Fidesz prognózisa szerint. Valójában sem a jövő évi adórendszer, sem a költségvetés nem szolgálja az ország érdekét, az előremozdulást.</p>

Magyarország jelenleg Európa beteg páciense – volt a sommázata Mádi László országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatójának a Fidesz megyei irodájában. E prognózis további fekete fellegeit a KSH legfrissebb kiadványában megjelent országos és területi adatokkal igazolta. A nettó nominális kereset az idei év első felében megyénkben mindössze 101.285 forint volt, szemben a 120.826 forintos országos átlaggal, nem beszélve a 146.521 forintos budapesti átlagról. A gazdasági szervezetek beruházásait tekintve is, sajnos „pincemélyen” vagyunk. Amíg nálunk e tekintetben egy lakosra 19,1 ezer forint jut, addig az országos átlag 56,5 ezer forint, Budapesten pedig ez az arány 139,6 ezer forintot jelent.

A térség lemaradása tehát szembetűnően tovább folytatódik. Megyénk nemcsak a többi megyéhez, de önmagához, vagyis a tavalyi évhez viszonyítva is elmaradt. A Világgazdaságban a közelmúltban megjelent, az Európai Bizottság elemzésére épülő cikk szerint a munkaerő-piaci folyamatok nálunk rosszabbak, mint másutt az EU-ban. Miközben az EU-ban sikerült az elmúlt négy évben több mint 3 százalékponttal bővíteni a foglalkoztatottak arányát (különösen jó eredményeket ért el Lengyelország), addig nálunk nem történt érdemi változás. Mi több, Magyarország és Litvánia kivételével mindenhol többen dolgoznak ma, mint egy évvel korábban.

A jövő évi költségvetés főként az egészségügyre, a sztrádaépítésre és a munkanélküliségre hat kedvezőtlenül. A Fidesz módosító indítványokkal próbálkozik majd e területen, ám a kormány eddigi hozzáállása nem sok bizakodásra ad okot – mondta Mádi László.

- Lefler György -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában