Helyi közélet

2008.10.01. 07:07

Milliomos lettem!

<p>Talán már lerágott csontnak hat, de a túlszabályozottnak egyáltalán nem nevezhető internet komoly veszélyeket rejt. Néhány nappal ezelőtt az elektronikus postafiókomban nézelődve fölfedeztem a szokásos levelek között egy oda nem illőt...</p>

Feladóként nagybetűkkel a Global Omega Lottery volt feltüntetve. Megnyitva a különös levelet, azonnal leesett az állam. Fényjáték kíséretében angol nyelvű szöveg gratulált, mivel nyertem hétszázötvenezer dollárt.

Egy pillanatig eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha a levél igazi volna. Tovább olvasva azonban egyre hangosabban nevettem. Kiderült, hogy én lehetek Fortuna egyenes ági leszármazottja. A tetemes összeg mellett egy bónusz sorsoláson közel huszonhétmillió dollárt nyertem. A legkülönösebb az volt, hogy mindezt a tudtomon kívül - csupán az elektronikus levelezési címem alapján sorsoltak ki.

Profi módon a feladók megnyugtattak, hogy nincs semmi dolgom, csak fölvenni a kapcsolatot egy Trevor Vusi nevezetű úriemberrel, telefonon vagy e-mailben. Ekkor már nagyon kíváncsi voltam, s úgy döntöttem, belemegyek a játékba. Angolul írtam a feltüntetett címre egy levelet. Alig egy percen belül válaszlevelet kaptam a kedves Vusi úrtól. Hosszasan gratulált a nyereményemhez, majd tájékoztatott, hogy a pénzemet biztonsági okból egy dél-afrikai bankba helyezték el. Huszonegy nap áll a rendelkezésemre, hogy kitöltsek egy adatlapot, ahol a lehető legtöbb személyes adatomnak szerepelnie kell. Na, gondoltam, kaptok ti egy fityiszt, nem adatokat. Küldtem hát még egy levelet, amiben biztosítottam, hogy van nemzetközi bankszámlám, így nyugodtan utalják át oda a huszonhétmillió dolláromat. Mondanom sem kell, azóta egy betűt se kaptam, nemhogy válaszlevelet.

Látható, hogy a pornó és erőszakos tartalmak mellett az internet az átverők Mekkája. Ma már teljes bűnszervezetek épültek az internetezők adatainak megszerzésére. Mindez vajon mire jó nekik? Nemrég láttam erről a témáról egy műsort. Bemutatták, hogyan készítenek hamis iratokat a megszerzett adatokból, vagy miként akasztható le egy nagyobb summa a számlánkról, szintén ezeknek köszönhetően. Természetesen többségünk nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy az effajta leveleknek nem szabad bedőlni. Évről-évre mégis többen vannak azok a magyarok, akik internetes árverés áldozataivá válnak.

A szemfényvesztő milliókkal tehát csak óvatosan, drága árat fizethetünk érte.

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában