Helyi közélet

2008.11.26. 09:52

Embercsempészek elleni eljárás

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - A Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya vádemelési javaslattal befejezett egy büntetőeljárást, melyet még a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányág 2008. június 24.-én indított négy fő román állampolgárral szemben embercsempészés bűntett gyanúja miatt.</p>

Az ügy Nemzeti Nyomozó Irodához történő áttételére a nyomozás során felmerült adatok alapján került sor, melyek szerint a bűncselekmény elkövetése szervezetten történt, valamint a nyomozás eredményes lefolytatásához nemzetközi bűnügyi együttműködés vált szükségessé.

Az eljárás további szakaszában megállapítást nyert, hogy a négy fő román állampolgárságú elkövető szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva, vagyoni haszonszerzés végett nyújtottak segítséget kilenc fő moldáv állampolgár részére a román-magyar államhatár illegális átlépéséhez, valamint továbbutazásukhoz.

A fentieken túl az ügyben szereplő egyik gyanúsítottat érintően megállapítottuk, hogy az osztrák és a portugál hatóságok részéről vele szemben európai elfogatóparancs van érvényben, többek között emberkereskedelem, személyi szabadság megsértése, kényszerítés és fenyegetés bűncselekmények miatt.

Az érintett gyanúsított külföldi hatóságok részére történő kiadatására a Magyarországon ellene embercsempészés miatt folyamatban lévő büntetőeljárás jogerős befejezését követően kerül sor.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Migrációs Ügyek Osztálya az embercsempészés miatt indult eljárást befejezte, az ügyet a Mátészalkai Városi Ügyészség részére vádemelési javaslattal megküldte - olvasható a Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában