Helyi közélet

2008.11.05. 13:28

Kamatot hoznak a zamatok a pálinkatörvénnyel Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - A gazdáknak piacot jelentenek a főzdék, hiszen nagy mennyiségben vásárolnak fel almát, meggyet, szilvát, körtét.</p>

Most már törvény is kimondja, hogy Magyarország nemzeti itala a pálinka. Hétfőn este megszavazta ugyanis az Országgyűlés a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló önálló törvényt. A paragrafusok többek között előírják, hogy csak az itthon termett gyümölcsből megfelelő eljárással készített gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, amelyhez cukorral javított cefrét nem használtak fel.

Megyénkben több olyan pálinkafőzde működik, amelyek országosan ismertek. Két főzde vezetőjét kérdeztük arról, mit kamatozhat számukra, valamint megyénk és az itt élő gyümölcstermesztők számára ez a pálinkatörvény.

Üzenetértéke van

– Ennek a pálinkatörvénynek üzenetértéke van, hiszen a magyar politika a termék mögé állt. Korábban az Európai Unió elfogadta, hogy Ausztria négy tartományán kívül csak Magyarország használhatja a pálinka szót termékeire, vagyis azóta hivatalosan hungaricum. A pálinkafőzéssel és kereskedelemmel foglalkozó szakemberek azóta szorgalmazták, hogy szülessen egy hazai törvény is a minőségi pálinkák védelmében – mondta el érdeklődésünkre Papp József, az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. ügyvezető igazgatója, aki a Magyar Pálinka Lovagrend delegáltjaként tagja lesz a Pálinka Nemzeti Tanácsnak.

– A törvény megszületése csak egy lépcsőfok a minőségi pálinkák terjesztése, népszerűsítése érdekében. Remélem, a pálinka elfoglalhatja megérdemelt helyét a világ nemzeti italai sorában. Bízom abban is, hogy a magyar gasztronómiai hagyományoknak megfelelően hamarabb kerül pálinkás üveg a magyar családok asztalára, mint egy külföldi gyümölcspárlat. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy számos gyümölcstermesztőnek jelentenek piacot a megyében működő pálinkafőzdék, hiszen nagy mennyiségben vásárolnak fel almát, meggyet, szilvát, körtét. Remélem, a törvénynek köszönhetően hamarabb megvalósulhat megyénkben az idegenforgalmi látványosságot jelentő pálinkaút, amelynek állomása lesz Érpatak, Napkor, Tarpa, Gulács, Panyola és Tiszabecs.

Időszerűnek és mindenképpen hasznosnak ítéli az új pálinkatörvénytVárady György, a Tarpa Manufaktura Kft. ügyvezető igazgatója is.
– A törvénynek köszönhetően jobban elkülöníthető a tiszta pálinka a különböző keverékektől. Még jobban előtérbe kerülhetnek megyénk minőségi pálinkái, hiszen hazánkban a hat földrajzi védettséget élvező pálinkából három nálunk található: a szatmári szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka és az újfehértói fürtös meggypálinka. A minőségi pálinka népszerűsítése érdekében decemberben a BUSZACSÁ-ban a múzeumfalu közreműködésével országos pálinkanapokat rendezünk a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrenddel.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában