Helyi közélet

2008.11.25. 15:49

Skanzen lehet Európából?

<p>Nyíregyháza - A világ politikailag átrendeződik, egyes szakértők szerint India és Kína mentheti meg a világot.</p>

Pénzügyi válság rengette meg az elmúlt hetekben, hónapokban a világot. Kezdetben a szakemberek azt hitték, hogy az Amerikában kezdődött gazdasági összeomlás nem jut keresztül az Atlanti-óceánon, azonban csalódniuk kellett: Európa sem kerülhette el a káoszt. Minderről Petsching Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa beszélt részletesen tegnap Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgazdasági Társaság és az Európa Egyesület „A pénzügyi válság hazai és nemzetközi vonatkozásai” című rendezvényén.

Mint elmondta, 2001-re vezethető vissza az idén kirobbant válság. Már akkor jelentkeztek pénzügyi gondok, amelyet fokozott a szeptember 11-i terrortámadás. A költségvetés fellendítése érdekében levitték Amerikában a kamatlábat. Nem nézték szigorúan az adós hitelképességét, s alkalmazni kezdték az A és B minőségű hitelek összevonását. MIndennek a következtében gyors növekedés jelentkezett 2002 és 2007 között, a szakemberek aranykornak is nevezik ezt az időszakot.

Kipukkadt azonban a buborék, az adósok nem tudtak fizetni, s egymást követte az ingatlanpiaci válság, a pénzügyi válság, a bizalmi válság. S hogy mi várható e Magyarországot is súlyosan érintő válság után? Petsching Mária Zita szerint megváltozik a hitelezési magatartás, felelősebb lesz a hitel kihelyezése, a liberális pénzpiacon lesz szabályozás, nagy fúziók lesznek, társadalmi fesztültségek jelentkeznek. A világ politikailag átrendeződik, egyes szakértők szerint India és Kína mentheti meg a világot. A válság felgyorsítja Ázsia gazdasági és politikai szerepét, így Európa könnyen „skanzenné” válhat.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában