Helyi közélet

2008.12.18. 17:03

Váci és Krúdy: kultúrpárbaj Nyíregyházán!

<p>Nyíregyháza - Némileg versenyhelyzet alakul ki az új intézmény létrejöttével.</p>

Az új esztendő új kihívásokat tartogat Bohács József számára, személyében új igazgatója lesz a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrumnak. Azóta kiderült, hogy elődje, dr. Szathmáryné Sipos Ildikó a közgyűlés által frissen létrehozott Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrum élén folytatja vezetői pályafutását. Különleges a helyzet, mintha két malomban őrölnének.

– Úgy értékelem a kialakulófélben lévő helyzetet, hogy ezáltal még jobban színesedhet a nyíregyházi kulturális paletta – kommentált Bohács József, aki hetedmagával pályázott a pozícióra. Az elmúlt években a nagyhalászi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Városi Könyvtár igazgatója volt. – Némileg versenyhelyzet alakul ki az új intézmény létrejöttével, több programmal szembesülhetnek a lakosok. Egyelőre még nem láthatom át teljesen a viszonyokat – hiszen csak január elsején foglalhatom el új beosztásomat – de tudomásom szerint a Nyírségi Ősz rendezése, a Krúdy Gyula Art Mozi üzemeltetése, és Krúdy szellemi örökségének ápolása tartozik a Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrumhoz. Egészséges és tisztességes versenyre számítok.

Az első nagyobb rendezvényünk a Magyar Kultúra Napjához kötődik: úgy tervezzük, hogy az elismert Kodály Zoltán Kamarazenekar ad elő Bartók-, Kodály- és Liszt-szerzeményeket. A földszinten képzőművészeti kiállítás míg az emeleten Kölcsey és Kazinczy munkásságát bemutató kiállítás nyílik. Szeretnénk életre kelteni egy tavaszi fesztivált, melynek váza már megvan, de a részleteit a későbbiekben dolgoznánk ki kollegáimmal. Gyarapítanánk a centrum technikai felszereltségét. Élénkítenénk a határmenti együttműködéseket a kölcsönös kiállítások által. Országos hírű rendezvényeknek, tárlatoknak adnánk otthont. Fejlesztenénk a Lakókörzeti Művelődési Házakat, ahol ilyen nincs, ott közösségi színtereket találnánk, ami lehet például egy iskola is.

Szeretnénk ápolni Váci Mihály emlékét, és tartalmasabbá tenni a jelenlegi Váci emlékkiállítást. A testvérvárosok közötti kulturális életet intenzívebbé tennénk. Nyitnánk a felnőttképzések irányába, valamint rendezvényeinkbe bevonnánk a gazdasági élet szereplőit, hogy ők ne csak támogatók, hanem együttműködő társak is legyenek, számukra konferenciákat, találkozókat, tájékoztatókat szerveznénk.

Késõbb kommentál

Szerettük volna megszólaltatni dr. Szathmáryné

Sipos Ildikót is, õ jelezte, hogy a Krúdy

Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrum kialakítása

folyamatban van, ezért január közepén kíván

nyilatkozni.

- Zajácz D. Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában