Helyi közélet

2009.01.12. 17:08

Telefontanú: Hogy a bűn ne maradjon büntetlenül!

<p>Nyíregyháza - A Telefontanú ingyenesen hívható, száma: 06/80/555-111. A program olyan állampolgároknak nyújt lehetőséget, akik információval rendelkeznek már megtörtént vagy tervezett bűncselekményekről, bűnelkövetőkről.</p>

– Örömmel hallottam a múltkor az egyik tévéműsorban, hogy a lakosság telefonos bejelentéssel segítheti a rendőrség munkáját, amennyiben valamilyen megtörtént vagy tervezett bűncselekményről tud. Lakótelepen élek, gyakran nézelődöm a lakásom ablakából. A múltkorában rossz külsejű, gyanús alakokra lettem figyelmes, amint a parkoló autók között mászkálnak és hangoskodnak éjszaka. Biztos, ami biztos, szeretném megtudni a műsorban említett telefonszámot, amit akkor sajnos nem tudtam följegyezni – fordult lapunkhoz nyugdíjas olvasónk.

A KM megtudta: a Telefontanú ingyenesen hívható, száma: 06/80/555-111. A program olyan állampolgároknak nyújt lehetőséget, akik információval rendelkeznek már megtörtént vagy tervezett bűncselekményekről, bűnelkövetőkről, körözött személyek tartózkodási helyéről, de valamely méltányolható okból nem kívánnak a rendőrséghez fordulni, személyazonosságukat a hatóság előtt felfedni. A bejelentéseket névtelenül tehetik meg, a hívások fogadásakor a rendőrségen sem hívószám azonosítás, sem hangfelvétel nem készül a beszélgetés során. A kriminalisztikai alapkérdések (hol, ki/kik, milyen bűncselekményt követek el, bizonyítékok holléte stb.) megválaszolása hozzájárulhat a nyomozás sikerességéhez.

Tudta-e?

A Telefontanú Program Magyarországon 2001. január 15-én kezdte meg működését az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Esélyegyenlőségi Osztály szervezetén belül.

A bejelentéseket hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–13 óra között fogadják a rendőrség dolgozói.

A program alapötlete az Egyesült Királyságból származik, ahol 20 éve működik ez a rendszer a bűnüldözés, bűnfelderítés és nem utolsó sorban a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában