2009.02.21. 09:34
Ebéd - Miki után szabadon
<p>Szakál Miki, megyénk<br /> médiafenegyerekének vacsorája minket<br /> is megihletett, így<br /> receptösszeállításunkban<br /> ezúttal a húsos képoszta szerepel -<br /> almás - igaz bécsi, nem szabolcsi -<br /> rétes desszerttel!</p>
Húsos káposzta
Hozzávalók: 2 db hagyma,
1 paprika, 1 paradicsom, 1 kg sovány hús,
1 kis fej édeskáposzta, 1-3 gerezd
fokhagyma, pirospaprika, kömény, bors,
delikát, só
Elkészítés:
A húsból és a többi
hozzávalókból (kivétel a
káposzta) pörköltet
készítünk, amikor félig
kész, belevágjuk a
káposztát, fokhagymát, és
összefőzzük.
Ugyanolyan, mint a székelykáposzta, csak
édeskáposztából.
Tányérra tesszük és
tejföllel kínáljuk.
tipp!
Aki nem szereti a káposztát,
készitheti zöldbabbal, vagy
zöldborsóval.
Bécsi almás rétes
Hozzávalók kb. 15 szelethez:
a tésztához:
30 dkg finom liszt,
fél dl olaj + a kenéshez,
8 dkg vaj + a kenéshez
a töltelékhez:
1,2 kg alma,
6 dkg vaj + a kenéshez,
12 dkg zsemlemorzsa,
10 dkg cukor,
1 citrom leve és reszelt héja,
1 narancs leve és reszelt héja,
8 dkg darált dió,
1 mokkáskanál fahéj,
6 dkg mazsola,
fél dl rum,
2,5 dl tejföl
Elkészítés:
1. A lisztet átszitáljuk. Kézzel
vagy robotgéppel összedolgozzuk a lisztet,
1,5 dl langyos vizet, az olajat, kevés
sót és a vajat. Cipót
formázunk belőle, vékonyan
megkenjük olajjal, folpackba csomagoljuk,
és langyos helyen legalább 1
órát pihentetjük.
2. Meghámozzuk, megmossuk az almát,
négybe vágjuk, magházát
kiemeljük, húsát vékony
gerezdekre vágjuk.
3. Felforrósítjuk a vajat, és
aranybarnára pirítjuk benne a
zsemlemorzsát. A morzsa egyharmadát
félretesszük. A maradékhoz
keverjük az alma egyharmadát, és
átforrósítjuk.
4. Hozzákeverjük a cukrot, a citrom-
és narancslevet és -héjat, a
diót, a fahéjat, a mazsolát
és a rumot. A masszát a nyers
almához keverjük.
5. Tiszta abrosszal letakarjuk az asztalt (kb. 2 m2),
és megszórjuk liszttel. A
közepére tesszük a
tésztát, és
nyújtófával kissé
ellapítjuk. Ezután lisztes kézzel
belülről az asztal széle felé
haladva, körbe-körbe
kinyújtjuk-kihúzzuk a
tésztát. Olyan vékony legyen a
tészta, hogy ha újságot
tennénk alá, el tudjuk olvasni.
6. A vajat kissé megmelegítjük
(épp csak megolvadjon), és megkenjük
vele a tésztát. (Ettől lesz
sütés után ropogós.) A
sütőt 220 fokra (gázsütő: 4.
fokozat) előmelegítjük. A
félretett morzsával megszórjuk a
tésztát, rákenjük az
almás tölteléket, és az
asztalterítő
segítségével
felgöngyöljük a rétest. Az
eredeti bécsi recept szerint
felgöngyölés előtt a
tölteléket megkenjük tejföllel.
7. A tepsit megkenjük vajjal,
rátesszük a rétest, ezt is
megkenjük vajjal, és a sütő
középső rácsán kb. 20-30
percig sütjük. Közben meg-megkenjük
vajjal. Tálaláskor megszórjuk
porcukorral.
1 szelet: 2160 kJ/516 kcal
A rétestésztát
tölthetjük mákkal, meggyel,
túróval, dióval,
káposztával stb. A lédús
gyümölcsökhöz mindig adjunk
zsemlemorzsát, különben
eláztatják a tésztát.
ízekkel hódít Szakál
Miki
Szabolcs-Szatmár-Beregben:
étteremlista
Dehogynem!