Helyi közélet

2009.02.21. 09:34

Ebéd - Miki után szabadon

<p>Szak&#225;l Miki, megy&#233;nk<br /> m&#233;diafenegyerek&#233;nek vacsor&#225;ja minket<br /> is megihletett, &#237;gy<br /> recept&#246;ssze&#225;ll&#237;t&#225;sunkban<br /> ez&#250;ttal a h&#250;sos k&#233;poszta szerepel -<br /> alm&#225;s - igaz b&#233;csi, nem szabolcsi -<br /> r&#233;tes desszerttel!</p>

Húsos káposzta

Hozzávalók: 2 db hagyma,

1 paprika, 1 paradicsom, 1 kg sovány hús,

1 kis fej édeskáposzta, 1-3 gerezd

fokhagyma, pirospaprika, kömény, bors,

delikát, só

Elkészítés:

A húsból és a többi

hozzávalókból (kivétel a

káposzta) pörköltet

készítünk, amikor félig

kész, belevágjuk a

káposztát, fokhagymát, és

összefőzzük.

Ugyanolyan, mint a székelykáposzta, csak

édeskáposztából.

Tányérra tesszük és

tejföllel kínáljuk.

tipp!

Aki nem szereti a káposztát,

készitheti zöldbabbal, vagy

zöldborsóval.

Bécsi almás rétes

Hozzávalók kb. 15 szelethez:

a tésztához:

30 dkg finom liszt,

fél dl olaj + a kenéshez,

8 dkg vaj + a kenéshez

a töltelékhez:

1,2 kg alma,

6 dkg vaj + a kenéshez,

12 dkg zsemlemorzsa,

10 dkg cukor,

1 citrom leve és reszelt héja,

1 narancs leve és reszelt héja,

8 dkg darált dió,

1 mokkáskanál fahéj,

6 dkg mazsola,

fél dl rum,

2,5 dl tejföl

Elkészítés:

1. A lisztet átszitáljuk. Kézzel

vagy robotgéppel összedolgozzuk a lisztet,

1,5 dl langyos vizet, az olajat, kevés

sót és a vajat. Cipót

formázunk belőle, vékonyan

megkenjük olajjal, folpackba csomagoljuk,

és langyos helyen legalább 1

órát pihentetjük.

2. Meghámozzuk, megmossuk az almát,

négybe vágjuk, magházát

kiemeljük, húsát vékony

gerezdekre vágjuk.

3. Felforrósítjuk a vajat, és

aranybarnára pirítjuk benne a

zsemlemorzsát. A morzsa egyharmadát

félretesszük. A maradékhoz

keverjük az alma egyharmadát, és

átforrósítjuk.

4. Hozzákeverjük a cukrot, a citrom-

és narancslevet és -héjat, a

diót, a fahéjat, a mazsolát

és a rumot. A masszát a nyers

almához keverjük.

5. Tiszta abrosszal letakarjuk az asztalt (kb. 2 m2),

és megszórjuk liszttel. A

közepére tesszük a

tésztát, és

nyújtófával kissé

ellapítjuk. Ezután lisztes kézzel

belülről az asztal széle felé

haladva, körbe-körbe

kinyújtjuk-kihúzzuk a

tésztát. Olyan vékony legyen a

tészta, hogy ha újságot

tennénk alá, el tudjuk olvasni.

6. A vajat kissé megmelegítjük

(épp csak megolvadjon), és megkenjük

vele a tésztát. (Ettől lesz

sütés után ropogós.) A

sütőt 220 fokra (gázsütő: 4.

fokozat) előmelegítjük. A

félretett morzsával megszórjuk a

tésztát, rákenjük az

almás tölteléket, és az

asztalterítő

segítségével

felgöngyöljük a rétest. Az

eredeti bécsi recept szerint

felgöngyölés előtt a

tölteléket megkenjük tejföllel.

7. A tepsit megkenjük vajjal,

rátesszük a rétest, ezt is

megkenjük vajjal, és a sütő

középső rácsán kb. 20-30

percig sütjük. Közben meg-megkenjük

vajjal. Tálaláskor megszórjuk

porcukorral.

1 szelet: 2160 kJ/516 kcal

A rétestésztát

tölthetjük mákkal, meggyel,

túróval, dióval,

káposztával stb. A lédús

gyümölcsökhöz mindig adjunk

zsemlemorzsát, különben

eláztatják a tésztát.

Kapcsolódó cikkek:

ízekkel hódít Szakál

Szabolcs-Szatmár-Beregben:

Dehogynem!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában