Helyi közélet

2010.07.19. 15:31

Milyen előjelei vannak a viharoknak?

<p>Az utóbbi időben egyre több nagy vihar alakul ki Magyarországon, melyek óriási anyagi károkat okoznak. Elég csak a néhány héttel ezelőtti szélviharra gondolni: akkor Szabolcs megye több településén napokig nem volt ára, a fákat tövestől csavarta ki az orkán erejű szél, komplett erdők tűntek el.</p>

A viharoknak mindig vannak előjelei, ezek fölfedezésében Pártai Lucia meteorológus segít a Szabolcs Online olvasóinak.

A legegyszerűbb és legjobb módszer egy vihar fölismerésére az internet, hisz az időjárással foglalkozó honlapokon, így a mi portálunkon, a www.eumet.hu-n is megtalálható a radarkép, melyen a színkódok alapján jól látható, milyen erősségű esőre/viharra kell készülnünk – kezdte a meteorológus asszony. - A legenyhébb esőt a kék szín jelenti, majd egyre haladunk az erősebb színek felé, a sárga erős esőzést mutat, a bordó pedig már biztosan tartalmaz jeget is – tudtuk meg Pártai Luciától.

Mi a teendő vihar előtt?


Ilyenkor célszerű az értékeinket, például az autót, motort stb. biztonságos helyre vinni, ami a közhiedelemmel ellentétben nem egy fa alatt található. A legjobb egy garázs vagy bevásárlóközpont   fedett parkolója, de akinek nincs a közelében ilyen, annak sem kell csüggednie: - Egyszerű, de bevált módszer az, ha a kocsiban lévő pokrócokat terítjük a kocsira úgy, hogy ahol lehet, az ajtókkal, ablakokkal az autóra erősítjük azokat, így jég nem tehet kárt benne – mesélte Pártai Lucia, majd folytatta: - A radarok egyébként elektromágneses hullámokat bocsátanak ki, melyek másként verődnek vissza a csapadékot tartalmazó felhőkről, ezeket érzékeli a rendszer. Előfordulhat, hogy nem működik, nem elérhető a magyarországi radar, ilyenkor célszerű a szomszédos országok radarképeit megnézni, hisz ezek benyúlnak hazánk fölé is, így Szabolcs megyét látjuk a román és a szlovák radarok képein is, melyeket egyébként a www.eumet.hu oldalon is elérhetnek az érdeklődők.

A nagyobb viharok egyébként nem csak a sötét színű felhőkről ismerhetők fel, hanem előjel lehet annak formája is, például egy szupercella könnyen felismerhető és biztos, hogy erős széllel és jégesővel borítja majd a tájat, ahol elhalad.  - Ilyen volt látható az emlékezetes tavalyi június eleji vihar előtt is, mely Nyírbogdányban majd minden ház tetőszerkezetét összetörte, és milliárdos károkat okozott – mondta el portálunknak Pártai Lucia.

- A vihar része az úgynevezett feláramlás is, melynek minél nagyobb a mértéke, annál nagyobb viharra lehet számítani – mondta Pártai Lucia, majd hozzátette: A forró levegő fölé a magasban jóval hidegebb légtömegek érkeznek, ahogy történt ez tegnap Nyíregyháza környékén is, ez okozta a tegnapi vihart. A jelenséget úgy kell elképzelni, mintha egy vasgolyót ejtenénk egy kád vízbe: ahogy a hirtelen lesüllyedő nehéz golyó körül a víz, úgy emelkedik hirtelen nagy magasságba a lezúduló hideg levegő környezetében a lent lévő meleg levegő – mesélte a meteorológus asszony. -  - Minél magasabbra jut, annál gyorsabban és erősebben hűl le a fönti légrétegekben. A felemelkedő párarészecskék a fagyos légrétegbe érkezve kifagynak, majd a gravitáció okán visszahullanak a földre. Minél hosszabb utat tesznek meg lefelé annál nagyobb jégszemcsékké alakulva közelednek a talajhoz. A lenti meleg légrétegen gyorsan átjutva nem tudnak elolvadni, jég formájában érkeznek a felszínre – tudtuk meg Pártai Luciától.

- A hazai környezetben hurrikánok szerencsére nem képesek kialakulni. Tornádók, tubák azonban régen is voltak. Pl. 1924. június 13-án mindössze 6 perc alatt 70 km hosszban 1 km szélességben Biától Vácig mindent letarolt az ún. Biai tornádó, 5 ember halálát és 61 sérülését okozva. A kicsavart fák törzsének méretéből lehetett kiszámítani, a benne lévő örvénylés sebessége elérte a 350 km/h-át – tudtuk meg az elismert meteorológustól.
Átlagosan évente, kétévente jelenik meg egy-egy kisebb erejű tornádó valahol az országban, ritkán, de előfordul évente 5-8 is. Régebben nem is mindegyiket fedezték fel, különösen, ha pl. a Hortobágyon éledt fel pár percre. Másutt is kevesebb volt a település, kisebb a népsűrűség, a hírtovábbítás is gyerekcipőben járt.

Több mobil többet lát


- A gyakoriság látszatát keltheti, hogy már egyre több a mobiltelefon is, több milliónyi, lényegében lefedett az egész ország, nehéz olyan erőteljes zivatarfelhőnek kialakulni valahol is, amelyet valaki ne látna, ne tudna mobillal lefotózni, videózni, ráadásul már nincs olyan televízió, vagy hírportál, aki a versenyben ne fogadna házivideót – tudtuk meg Pártai Lucia véleményét a tubákat övező közérdeklődésről, majd hozzátette: A legtöbb nyáron alig akad olyan nap, hogy ne legyen egy-egy zivatar, amikor a szemtanú olyan jelenséget vél látni, esetleg lát is, amely legalábbis hasonlít a tornádótölcsérre, vagy ha az nem ér le a talajig, akkor tubát fotóz le, esetleg csak egy olyan zivatarfelhő részletet, ami a látószögéből tubának látszik. Ezek biztosan megszaporodtak, -mondta el Pártai Lucia

Sajnos, ha a viharokat megállítani mi magunk nem is tudjuk, ugyanakkor napjainkban az internet és a radartechnika segítségével időben tudunk tenni a saját és értéktárgyaink biztonságáért. Érdemes tehát reggelente elolvasni a megbízható előrejelzéseket, majd ha azokban várhatóak viharos zivatargócok kialakulása, akkor aznap érdemes rendszeresen frissíteni a neten a radarfilmeket, hogy éppen felénk közeledik-e, vagy tőlünk távol halad-e el a fenyegető zivatar. A saját szemünkkel győződhetünk meg az előrejelzés bekövetkezéséről. Ez praktikusan magánemberek és önkormányzatok egyformán nagy haszonnal teszik, például a www.eumet.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában