Helyi közélet

2010.07.21. 10:56

Nem vipera marta meg a fehérgyarmati férfit

<p>Nem vipera marta meg a fehérgyarmati férfit – állítja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálattól Habarics Béla, aki az emberek amúgyis erős kígyóiszonyától félti a védett hüllőket.</p>

Az elmúlt hetekben több médiumban vezető hírként közölték, hogy Fehérgyarmaton „mérgeskígyó” mart meg egy gyanútlan férfit a munkahelyén. Az ügy részleteinek megismerése érdekében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának szakemberei a helyszínen tájékozódtak, beszéltek a szemtanúkkal, megtekintették a hüllőről készült fotókat.
Nem viperamarás történt a fehérgyarmati ipartelepen

A feltárt tények alapján megállapítható, hogy nem viperamarás történt a fehérgyarmati ipartelepen. A helyszínen készített „bizonyító fotón” egyértelműen látható, hogy nem keresztes vipera, hanem vízisikló esett áldozatul az értelmetlen pusztításnak. A „menekülés közben megmart” fiatalember egy nappal az esetet követően ment orvoshoz, holott a keresztes vipera marás esetén a jellemző tünetek (szédülés, hányás, általános rosszullét, látászavar, helyi duzzanat) a sérülést követő fél-egy óra múlva már jelentkeznek.

A keresztes vipera hazánkban csak kevés helyen fordul elő

– Sajnos az ehhez hasonló felesleges pánikkeltés nagyon sokat árt az amúgy is előítéletekkel terhelt ember-kígyó kapcsolatnak, és ezáltal még több kígyó esik áldozatul a meggondolatlan üldöztetésnek. A keresztes vipera hazánkban csak kevés helyen fordul elő, főként a sűrű aljnövényzetű erdőkben, cserjés erdőszéleken érzi jól magát, az emberi településeket kerüli. Házak, kertek környezetében leggyakrabban vízisiklóval találkozhatunk, mely leginkább rágcsálókkal, békákkal táplálkozik és az emberre veszélytelen. Próbáljunk meg együtt élni ezekkel az élőlényekkel, annál is inkább, mivel hazánkban minden hüllő és kétéltű (éppen a veszélyeztetettségük miatt) természetvédelmi oltalom alatt áll, elpusztításuk természetvédelmi bírság kiszabását vonja maga után – emlékeztet Habarics Béla.

 

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában