Helyi közélet

2010.07.29. 16:54

Tűzoltó ünnep Kisvárdán

<p>A kisvárdai tűzoltóság megalakulásának 140. éves jubileumi ünnepségét tartják, július 30– délelőtt Kisvárdán a tűzoltólaktanyában.</p>

Az országban elsők között szervezték meg Kisvárdán az Önkéntes Tűzoltó Társulatot, 1870. július 30–án. Az első ismert parancsnoka Bacsó János. A testület az eltelt 140 év során számos, jelentős változáson ment keresztül. Az állampolgári megbecsülése viszont változatlan maradt. Ennek bizonyítéka az is, hogy ma a lakosság körében, a tűzoltói hivatás áll a megbecsülés legmagasabb fokán.

Ünnepi program

A tűzoltóság ünnepi eseménye, a 140. éves jubileumi ünnep a tűzoltólaktanyában kezdődik kilenc órakor, emléktábla, szoboravatás, valamint a rajzpályázatra érkezett alkotások értékelése, a díjátadása, s a kiállítás megnyitása. A jubileumi ünnepség keretében Vajner László, kisvárdai szobrász alkotását, egy életnagyságú Szent Flórián–t, a tűzoltók védőszentjének szobrát avatják a tűzoltóság épülete előtt. A Petőfi szobortól a Városházáig, a városon végig, zenés tűzoltó felvonulás lesz. A város főterén egy negyedórás technikai bemutatót láthatnak az érdeklődők 11 órától. A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában, déli 12 órától lesz az ünnepi emlékülés, amit ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárnak a megjelentek a tűzoltólaktanyában.  

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában