Helyi közélet

2010.08.12. 14:27

Fejlődés a hétköznapok szintjén Nyíregyházán

<p>Nagy László szerint másodlagos kérdés, hogy valaki jobb- vagy baloldaliként teszi-e a dolgát.</p>

A rendszerváltás utáni demokrácia mindenre hozott már példát, többek között arra is, hogy valaki meg tudta őrizni támogatottságát a kormányra kerülése utáni rövid időszakban, és arra is, hogy elveszítette azt - mondta lapunknak Nagy László, Nyíregyháza alpolgármestere, aki az MSZP polgármester-jelöltje a közelgő önkormányzati választáson.

KM: A felmérések szerint a FIDESZ még mindig vezeti a népszerűségi listát. Milyennek látja az esélyeket ennek tükrében?

Nagy László: A FIDESZ sok szempontból nem tudta megvalósítani, amit az országyűlési kampánya során ígért vagy vágyálomként megfogalmazott. Reményeink szerint a városvezető koalíció 16 évét értékelve a nyíregyháziak azt fogják mondani, hogy ez a város fejlődött, jó úton haladt, s a lendület megőrzésére szavaznak.

KM: Ha előáll egy koalíciós kényszer, kire számít? Úgy tűnik, az LMP elzárkózik mindenkitől, láthatóan nem akar az SZDSZ sorsára jutni – maradnak a függetlenek?

Nagy László: Egyértelműen erősödtek a pártpreferenciák, vagyis erősebb a választók kötődése a pártokhoz. A Függetlenek Egyesületének így nagyon nehéz lesz megőriznie eddigi támogatottságát. Én arra számítok, hogy bármely oldal is jöjjön ki nyertesként az őszi választásokból, szüksége lesz arra, hogy partnereket keressen, tehát lesz koalíciós közeledés.

KM: Pécs elvesztése az időközi választáson mindenképpen kudarc volt az MSZP-nek... Ezek után presztízskérdés a szocialista vezetésű nagyvárosok, Miskolc, Szeged, Szombathely és Nyíregyháza megtartása?

Nagy László: A presztízsnél sokkal fontosabb, hogy egy város lakossága nyugodtan éljen, s a városvezetés a lakosság érdekében dolgozzon. Csak másodlagos, hogy valaki jobb- vagy baloldali érzülettel teszi a dolgát közéleti szereplőként.

KM: Gyakran vetik a jelenlegi városvezetés szemére a város eladósodását. Mekkora az adósságállomány?

Nagy László: Nagyjából 16 milliárd forint, s ha ehhez vesszük a Sóstógyógyfürdők Zrt.-nél kötvény formájában jelentkező hitelt, akkor együtt meghaladja a 18 milliárd forintot. Egy hitelállomány nagyságát és kezelhetőségét azonban mindig az dönti el, hogy mennyire finanszírozható. Ha a hitelhez beruházásként olyan vagyontestek kötődnek, amelyek képesek olcsóbbá tenni a város működését, és képesek közép- vagy hosszabb távon profitot generálni, akkor ez jó befektetés. Legjobb példa erre az állatpark, melynek működtetéséhez minden évben 80-90 millió forint támogatást nyújtott a város, s most úgy tűnik, már a következő évben sem szorul erre.

KM: Nyíregyháza nem fejlődött látványosan az elmúlt ciklusban, leszámítva az egyre-másra épülő bevásárlóközpontokat...

Nagy László: A fejlődés nem csak a látványos, nagy beruházásokban mérhető, hanem abban, hogyan lehet könnyebbé tenni az emberek mindennapi életét. Itt van például a Nyitás program és a fűtéskorszerűsítés: Nyíregyházán már 15 éve elkezdtük, s eljutottunk oda, hogy szinte mindenütt felszerelték a termosztatikus szelepeket. A lakosság tehát szabályozhatja a fűtést és annak költségeit. A panel és a Nyitás programba közel 5 milliárd forintot tett az önkormányzat, ha úgy vesszük, ez két sportcsarnok ára. Ne feledjük azt sem: 500 millió forintért megépült egy ügyfélszolgálati centrum, ami a lakosság érdekeit szolgálja, felújítottuk a házasságkötő termet, beruháztunk az állatparkba. Ezek egyenként nem látványos beruházások, de ha összeadjuk, az elmúlt négy évben milliárdos nagyságrendben fejlesztettük az intézmény- és úthálózatot.

KM: Igazi politikai tőkét lehetett volna kovácsolni Sóstó fejlesztéséből, ám az állatparkon kívül nincs jele ennek.

Nagy László: A Sóstó körüli fanyalgás egy dologra vezethető vissza, ez az ominózus szállodaépítés. A jelenleg zajló parkfürdő fejlesztés volt a megfogalmazott cél 2006-ban, s ez sokat lendít a forgalom növekedésében, s az élményfürdő is jelentős lépés volt ezen a téren. A Sóstói négycsillagos szálloda megépítése fontos feladat, ám az önkormányzat kizárólag saját erejéből nem képes megvalósítani, szükség lenne a vállalkozói tőke bevonására.

KM: Ez igaz a sporttámogatásra is. Kell nekünk NBI-es futballcsapat?

Nagy László: A labdarúgás Magyarországon közügy, s az Nyíregyházán is. Ha egyszer a stadionra már költöttünk az elmúlt 10 évben közel 1 milliárd forintot, fontos, hogy legyen egy olyan csapat, amelyért több ezer ember ül ki a lelátókra.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában