Helyi közélet

2010.08.31. 13:41

Folynak az M49-es út tervezésének előkészületei

<p>Győztest hirdetett a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. az M49-es gyorsforgalmi út megépítését előkészítő megvalósíthatósági hatástanulmány és környezeti hatásvizsgálat elkészítésére kiírt pályázaton. Az út első szakasza 2013–2014-ben az M3-as autópályától Ököritófülpösig épülhet meg.</p>

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. célja, hogy a közeljövőben az ország keleti részén egészen a határig érjen el a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózat. Ennek keretében 2011 végéig megépül az M3-as autópálya folytatása Őrig, vagyis a 49. számú útig. Onnan Ököritófülpösig gyorsforgalmi úton (M49) lehet majd eljutni, 110 km/órás sebességgel. Ököritófülpös és az országhatár között jelenleg több nyomvonalváltozat lehetséges. Az országhatárig tartó nyomvonal továbbtervezése és véglegesítése a román-magyar határmetszéspont rögzítését követően lehetséges.

Az M49-es út először kétszer egy sávos autóútként épül meg, amit később kétszer két sávos autópályává lehet bővíteni. A NIF Zrt. március végén írta ki pályázatát az M49 első 28 kilométeres szakaszára vonatkozó megvalósíthatósági hatástanulmány és részletes környezeti hatásvizsgálat elkészítésére. A környezeti hatástanulmánynak vizsgálnia kell az országhatárig, illetve az országhatáron túl nyúló hatásokat, továbbá tartalmaznia kell az örökségvédelmi hatástanulmány elkészítését és a környezetvédelmi engedély megszerzését.

A tervezendő két nyomvonalváltozatot a tervezett M3-as autópályához csatlakoztatva kell indítani, végszelvénye Ököritófülpös keleti oldalán a 49. számú főút. Az útszakaszon létesítendő jelentősebb műtárgyak: 5 különszintű csomópont, 3 vasúti felüljáró, 4 csatorna feletti felüljáró. A nyílt közbeszerzési eljárásban a munka elvégzésének jogát hat pályázó közül az Uvaterv Zrt. nyerte el. A tervezőirodának másfél év áll rendelkezésére a megvalósíthatósági hatástanulmány elkészítésére és a környezetvédelmi engedély megszerzésére. Az útszakasz kiviteli tervei ezt követően 2011 végén, 2012 elején készülhetnek el. Az M49-es Ököritófülpösig tartó szakasza várhatóan 2013-2014-re épül meg.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában