Helyi közélet

2010.08.02. 06:06

Új seprő jól seper?

<p>Uniós norma elleni dac a magyar pálesz. <strong>Ladányi Tóth Lajos jegyzete</strong></p>

Álmaink kéklő egén, gyümölcsfáink tetején, pálinka-szerelmem, légy az enyém!”

Azokat is megérinti a jövedéki törvény módosítása, akiket nem sebzett még meg a mámor nyila, és úgy főzet, hogy nem hat rá a főzet. Szabad a gazda: a kistermelők a saját gyümölcsükből legálisan állíthatnak elő pálinkát szeptember közepétől, a bérfőzetés pedig adómentességet élvez. Egy élvezeti cikk, amiről mostanság oly sokat cikkeznek. A bérfőzetés adókötelezettségének emléke előtt adózók az olcsóbb párlásra koccinthatnak.

„Az istenek könnycseppje gyógyír bánatra, örömre”.

Születés, keresztelő, lakodalom, halotti tor, születés- és névnap, bál, fogadás, buli, disznótor cseppet sem képzelhető el a nemes nedű nélkül. Ha dübörög a szeszkazán és telítődik a cefregödör, már csak azzal a csekélységgel kell szembe nézni, hogy a törvénymódosítás ellentétes az uniós jogszabályokkal, a 2015-ig érvényes megállapodás szerint ugyanis nem lehet kivonni a magas alkoholtartalmú italokat a jövedéki szabályozás alól. Vagyis az első kupica után jönnek még újabb körök, ugyanis az Európai Szeszipari Szövetség is fortyog. Kerítést nem szaggatnak, aggályukat viszont nem rejtik véka alá. Augusztus elsejétől deklaráltan uniós norma elleni dac a magyar pálesz, lesz itt még ne mulass, valakinek pá lesz...

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában