Helyi közélet

2010.08.01. 17:04

Szakolyi széljárás a viharkár körül

<p>„Ezúton is megerősítjük (9 önkormányzati képviselő), hogy támogatjuk a település vis maior igénylését, ha...”</p>

Több hamis állítástól – a pályázatoktól, a vis maiorig - hemzseg az a közlemény, melyet Pásztor Sándor alpolgármester jegyzett. Eszerint az egyik: „A viharkár miatt 28 millió forint állami támogatásra lenne jogosult Szakoly”. Ez nem jogosultság, csupán lehetőség, melyet törvények, rendeletek szabályoznak. Ha ezt megvizsgáljuk (ma megtörtént), kiderül, hogy jogos igény csupán a megjelölt összeg töredékére nyújtható be, éppen az említett szabályozások miatt.

A szakolyi testület 9 tagja június 15-én, június 23-án, július 13-án, július 29-én kezdeményezte az alpolgármesternél a kárenyhítési alap létrehozását, a károk felszámolásában az együttgondolkodást és együttes cselekvést a település érdekében. Nem hívta össze a kezdeményezett napirendekben a rendkívüli üléseket az alpolgármester.

A vis maior támogatásról június 25-én, június 28-án, július 30-án, augusztus 1-én tárgyalhatott volna a testület, de rendre még a napirendek megszavazása előtt bezárta az üléseket az alpolgármester.

Valamennyi ülésről dolga végezetlenül kellett hazamenni a képviselőknek, mert az üléseken az alpolgármester nem adott szót a képviselőknek, hogy kérdéseiket, javaslataikat megfogalmazhassák.

Látni szeretnék a kötelező mellékleteket

Az önkormányzati ingatlanok helyreállításáról szóló vis maior igénylés napirendje úgy került előterjesztésre, hogy egyetlen - formailag is hiányos - testületi határozatból állt. Külön képviselői írásos beadványra kaptak a képviselők július 29-én nem teljes körű írásos anyagokat.

Az augusztus 1-i ülésen tudták meg a képviselők, hogy döntésükhöz ugyanazon dokumentációkat kérték (de eddig nem kaphatták meg), amit az Államkincstár kért 2010. július 19-én keltezett, 16 pontból álló hiánypótló felhívásában 5 napos (!!!) beküldési határidővel. Felelős döntést e dokumentum ismerete nélkül nem hozhattunk.

A vis maior kérelem kötelező mellékletei, amit a képviselők is látni szeretnének:
- az eddig elvégzett védekezésről/munkálatokról bizonylatok, számlák mintegy 7,5 millió Ft értékben,
- a nem önkormányzati tulajdonú építményekre (utak, hidak, árkok) nem igényelhető támogatás,
- a műszaki szakértői nyilatkozat/vélemény (augusztus 1-én még nincs ilyen),
- valamennyi érintett önkormányzati ingatlan tulajdoni lapja,
- a nem önkormányzati alapfeladatok ellátását szolgáló építmények (kivétele az igénylésből, mert ez nem a vis major tárgya, a kárt pedig a biztosító téríti meg,
- a káresemény időpontját megelőző időpontban felmerülő védekezési költségek nem elszámolhatók,
- nem számolható el a vis maior keret terhére a csatorna- illetve ároktisztítás, takarítási munkálatok, a megelőző munkálatok, a fejlesztések, a rovar- és rágcsálóirtás költségei, a folyó jellegű működési kiadások (élelmiszer, stb...), az elmaradt felújítási-, karbantartási munkálatok miatti kár, kivéve a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása.

Ezúton is megerősítjük (9 önkormányzati képviselő), hogy támogatjuk a település vis maior igénylését, a kincstári hiánypótlással egybehangzó képviselői akaratnak megfelelően, a jogszabályok adta keretek között, demokratikus ülésvezetési körülmények között meghozott határozattal.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában