Helyi közélet

2010.09.17. 14:39

Drága mulatság lesz a tűzoltókkal szórakozás!

<p>Nyíregyháza - A megtévesztő, valótlan jelzések szankcionálását szabályozó jogszabályban változás történt, így drága mulatság lesz a tűzoltók téves riasztása.</p>

Napi 100-150 olyan hívás fut be a tűzoltósághoz, amely arról szól, hogy: Jaj, ég a gyomrom, meg a kályhában a tűz, de ezekkel a tűzoltóság diszpécserszolgálata nem is foglalkozik. Napi átlagban azonban befut legalább egy olyan téves riasztás, amihez ki is vonulnak a kollégák – mondta el Dombrády László a Nyíregyházi Tűzoltóság parancsnoka.

- Ebbe bele tartoznak azok a jóindulatú, de téves riasztások is, amikor valaki azt észleli, hogy füst szivárog egy ablakon kifelé, s mikor kiérkezünk, akkor derül ki, hogy a lakás tulajdonosa mindössze odaégette az ebédet. Ezekkel sajnos nem tudunk mit kezdeni, de például pont a tegnapi nap történt az, hogy két tűzoltóautóval érkeztünk ki Nagycserkeszre, ahonnan egy családi ház tűzesetét jelentették be, de csak a helyszínen derült ki, hogy sem az utca, sem a bediktált házszám nem volt valós, így hiába vonultunk. Emellett problémás lehet az is, ha éppen a kolléga egy téves riasztás rögzít, miközben a valós riasztás nem tud befutni hozzánk, mivel foglalt a készülék – folytatta a parancsnok.

Emberi életeket veszélyeztet

Megtudtuk, hogy az anyagi káron túl – hiszen 50-100 ezer forint körüli összeget kóstál egy vonulás – az emberi életek veszélyeztetése a legnagyobb probléma ezekkel a hívásokkal. Ahogy Dombrády László elmondta, pont a tegnapi eset példázza, hogy két autó indult egy olyan címre, ami nem létezik, s ha ekkor máshol valós tűzeset történik, akkor oda csak késve indulhattak volna a járművek, s ez a szórakozás adott esetben emberi életekbe kerülhetett volna.

Dombrády úr tovább hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a téves jelzés, a vaklárma és a megtévesztő vagy valótlan bejelentés között. Ezek közül kétségtelen, hogy a szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező káreseményről beérkező riasztás a legkártékonyabb.

A megtévesztő, valótlan jelzések szankcionálását szabályozó jogszabályban azonban nemrég változás történt. A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény módosítása alapján, aki valótlan vészhelyzetről bejelentést tesz, az ellen a rendőrség eljárást indít és százezer forintig terjedő bírsággal büntethető. Ha a hamis bejelentés alapján a tűzoltóság a bejelentett helyszínre vonul, akkor a bíróság indít eljárást és az elkövető százötvenezer forintig terjedő bírsággal, vagy akár elzárással is büntethető, de emellett köteles a vonulási költséget is kifizetni az, aki a tűzoltóságnak szándékosan megtévesztő jelzést adott.

Azonosítják a titkosított hivószámokat is

Dombrády László tűzoltó parancsnok továbbá elmondta – Kevesen tudják, hogy a tűzoltóság ügyeletén elhelyezett telefonkészülékek még akkor is azonosítják a hívó fél számát, ha az titkosítva lett, valamint minden hívás rögzítésre kerül, így utólag az visszakereshető. A jogszabály értelmében pedig, a tűzoltóság a jövőben minden megtévesztő jelzés esetén annak felvételeit, bizonyítékait átadják a rendőrségnek, akik az eljárást megindítják.

Kérdésünkre a parancsnok elmondta, hogy jellemzően a fiatalkorúak, a gyerekek játéka a segélyhívó, hiszen érezhetően a tanítási szünetekben, a nyári vakáció, valamint tanítás után 3-4 óra körül futnak be a téves riasztások. - Éppen ezért a szülők felelőssége és bennük kellene tudatosulnia a leginkább, hogy a gyermeknek vásárolt mobillal együtt szükséges elmagyarázni, hogy a segélyhívó számok nem játékok, hiszen azok elérhetőségén emberi életek múlhatnak – zárta Dombrády László tűzoltó parancsnok.

-M. I.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában