Helyi közélet

2010.09.23. 06:17

Tanulás, tudás, felzárkózás

<p>Meglehetősen gyakran elhangzó fogalmak napjainkban: jog, kötelesség, tanulás, tudás, felzárkózás, kitörési lehetőség. Szorosan összetartozó szavak ezek, s kapcsolatuk nem is új keletű. <strong>M. Magyar László jegyzete<strong></strong></strong></p>

Már több száz évvel ezelőtt igaz volt az a megállapítás, hogy aki megfelelően él jogaival és kötelességeivel, mindent elkövet tudásának gyarapításáért, akkor ki tud törni, ki tud emelkedni abból a hátrányos környezetből, amelyben él. Az elmúlt évszázadok azt is bebizonyították, bárhol is éljen az ember, tanulással kibontakoztatható értékeket hordoz magában, s bármennyire is éljen távol a világ zajától, maradandó értéket is tud alkotni.

Mindent elkövettek, illetve elkövetnek hazánk mindenkori kormányai azért, hogy a hátrányos helyzetben élők a tudás révén kiemelkedjenek, előrébb juthassanak. Volt már ingyen füzet, ingyen tankönyv, ingyen étkeztetés, hogy ezek által is elősegítsék a rászorulók számára a rendszeres iskolába járást, ahol a tudás mellett a fiatalok a mindennapi együttélés írott és íratlan szabályait is megtanulhatják. Mindezeknek a lépéseknek nem sok foganatja volt, ezért jött a szigorítás: az iskolából rendszeresen igazolatlanul hiányzó gyermekek szüleitől megvonják a pénzbeli támogatást.

Lett is nagy visszhangja ennek az intézkedésnek. Az egyik tábor örömmel fogadta, a másik támadta. A legjobb persze az lenne, ha nem kellene ilyen kényszerítő eszköz, ha mindenki magától belátná a következő szavak közötti összefüggést: jog, kötelesség, tanulás, tudás, felzárkózás, kitörési lehetőség.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában