Helyi közélet

2010.10.10. 13:10

A múzeumalapító, Makay László emléke Kisvárdán

<p>Október 8-án (péntek) 15 órakor a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényeként, avatták fel a félévszázada alapított kisvárdai múzeum létrahozójának, Makay Lászlónak az emléktábláját Kisvárdán a Rétközi Múzeumban.</p>

Makay László múzeumalapító tiszteletére állított emléktábla avatásán köszöntőt mondott Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere. Makay Lászlóra, dr. Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója emlékezett.

Kisvárdaivá vált 

Ez évben –november 28–án töltené be 96 életévét Makay László a kisvárdai múzeum alapítója, megteremtője, és első igazgatója. 1949–ben költöztek Kisvárdára. Még 1953 tavaszán, egy lakhatatlanná vált Kossuth u. 14 szám alatti ház bontásakor a várból épített téglák között, egy faragott márványsírkövet találtak. Dr. Nyárády Mihály a Jósa András Múzeum akkori igazgatója is Kisvárdára látogatott, s a régi ismeretségre való tekintettel felkereste Makay László tanárt. Az épület bontásakor talált márványsírkövet és más faragványokat a tanítóképzőbe szállítottak.

A helyszíni látogatást követően Nyárády Mihálytól a következő levelet kapta Makay László. „ Mellékleten megküldöm –hivatalosan– részedre a műemléknek a tanítóképző gondozásába való átengedésről szóló értesítést. Talán a Kisvárdai múzeum alapját vetettük meg ezzel.” S valóban így is történt. Tizenöt éven át volt a Bessenyei György Gimnázium tanára.  

Múzeumvezető, majd igazgató

A Vármúzeum tiszteletdíjas vezetője lett 1965–ben. 1975–től pedig Múzeumigazgató. Makay László, Laci bácsi pedig megkezdte múzeumalapító s működtető évtizedes munkásságát. A múzeumalapító a Rétköz régészeti, néprajzi, kallódó tárgyi emlékeinek, kincseinek lelkes gyűjtőjévé, a város élő helytörténeti lexikonjává vált. Kivételes egyéniség volt. Rendkívüli műveltségű tudós, teremtő ember. A magyar kultúra feltétlen híve, szolgája és elkötelezettje. Egy kisváros, Kisvárda, egy régió művelődésének meghatározó személyisége.

A Tanítóképző Intézet helytörténeti gyűjteményeiből és kiállításaiból nőtt ki a Vármúzeum, később a Rétközi Múzeum. Az első Vármúzeumi kiállítás, a restaurálási munkálatokat követően 1962. május 1–én nyílt meg. A megyei múzeumi hálózat egyik egysége lett 1963–tól a Vármúzeum. Laci bácsi múzeumi mindenes volt. Kisvárda értelmiségtörténetének egyik legnagyobb alakja. Azok sorába tartozott, akik képesek voltak ráébreszteni egy közösséget önnön értékeire. Sorsa és személyisége elválaszthatatlanul összefonódott Kisvárda mindennapjaival: közélettel, kultúrával, politikummal.

84 évesen, immár 12 éve, örökre elköszönt tőlünk.

Föntről figyeli munkája beérését

Maga mögött hagyva több mint nyolc évtizednyi, színekben gazdag emberi sorsot. Laci bácsi neve összeforrt a kisvárdai múzeum korai éveivel. Még nyugdíjasként is foglalkoztatták közel nyolc évig tudományos munkatársként.

–„ Laci bácsi már csupán a táblán van itt közöttünk. De reméljük, hogy föntről mind a mai napig érdeklődéssel figyeli munkája beérését a követők tevékenységét. Emlékezzünk rá kegyelettel és tiszta szívvel hiszen megérdemli.”– fejezte be emlékező szavait Dr. Páll István, a Sóstói Múzeumfalú igazgatója.

Az emléktáblát a Nyíregyházán élő és alkotó Németh Erika szobrászművész készítette.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában