Helyi közélet

2010.10.03. 23:30

Csendes választás, „zajos” eredmények

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Megyénkben volt a legmagasabb a részvételi arány, mindössze két településen volt kisebb perpatvar.</p>

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 229 településen reggel 6 órakor rendben megkezdődtek az önkormányzati választások – kezdte értékelését dr. Fazekas János megyei főjegyző. A Területi Választási Iroda (TVI) vezetője elmondta: napközben két esetről érkezett bejelentés, ami megzavarta a szavazást. Két választópolgár hangoskodása miatt a rendőrség segítségét kérte a helyi szavazatszámláló bizottság Nyíribronyban. Az 1-es számú szavazókörben megjelent két férfi azt közölte: most értesültek arról, hogy lakásukba két ember be van jelentve. A bejáratnál vitába keveredtek az egyik szavazatszámláló bizottsági taggal, majd az elnökkel is, aki magatartásuk befejezésére szólította fel a fenyegetőzőket. Ők ennek először nem tettek eleget, aztán mégis rendben leszavaztak.

Ópályiban az egyik képviselőjelölt keveredett vitába a szavazatszámláló bizottság tagjával, akit lökdösni kezdett. A nő a férjével együtt érkezett a szabolcsi község 2-es számú szavazókörébe, ahol valamiért összeszólalkozott a bizottság egyik delegáltjával. A vitatkozó felek a bizottsági elnök határozott fellépésének köszönhetően abbahagyták a veszekedést.

– Előzetesen számítottunk arra, hogy kampánycsendsértés miatt érkezik majd bejelentés, de nem így történt. Úgy tűnik, beváltotta a hozzáfűzött reményeket a törvényi szabályozás, szombaton még szórólapoztak, kampányoltak a szervezetek – vélte az elnök. A reggel 7 órakor megjelentek aránya nem vetítette előre azt, hogy megyénk – eltérően a korábbi választásoktól – már 15 órakor itt lesz a legmagasabb a részvételi arány, sőt urnazárásra elérjük a több mint 50 százalékos részvételt!

Szavazategyenlőség

A voksok összeszámolásakor több településen is szavazategyenlőség alakult ki. Nyírteleken a Fidesz-KDNP jelöltje mindössze 2 szavazattal előzte meg az MSZP-s jelöltet. Az újraszámolásakor mind a két polgármester aspiránsnak ugyanannyi szavazata lett. – Amennyiben jogerőssé válik a szavazategyenlőség, akkor időközi választásokat kell kiírni a városban – mondta dr. Fazekas János. – Keddnél hamarabb ez nem lehetséges – tette hozzá.

Újfehértó 3. számú egyéni választókerületében két képviselőjelöltnek adtak a választók ugyanannyi voksot. Itt a szavazatok újraszámolása után, ha marad az eredeti állapot, akkor szintén időközi választást kell kiírni. – Az újfehértói helyzet azért is különleges, mert itt kompenzációs mandátumokat is kiosztanak, ám erre mindaddig nem kerülhet sor, amíg az egyéni kerületekben végleges eredmény nem születik – tette hozzá a TVI vezetője.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában