Helyi közélet

2010.10.10. 12:33

Esélyt teremtenek a munkára

<p>Nyíregyháza - A fogyatékkal élők tartós foglalkoztatása a szakképzés és a rehabilitáció minőségén múlik.</p>

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására egyre növekvő igény van, már csak azért is, mert ezzel a cégek kiválthatják az egyébként kötelezően fizetendő rehabilitációs hozzájárulásukat. A Ridens iskola épp ezért azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hátrányos helyzetű tanulóinak utat nyisson a munkavállalásra – fogalmazta meg az intézmény küldetését Siketné Zsiga Judit, a Ridens Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium szeptember 1-től kinevezett új igazgatója.

Az országos hatáskörrel, nyíregyházi központtal és balassagyarmati társintéménnyel működő iskola a célok elérése érdekében, az oktatási intézmények között elsőként, jogot szerzett a munkaerő-közvetítői tevékenységre is. A speciális iskolában a fogyatékkal élők munkahelyi integrációját a KOMP program segíti, mely a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány közreműködésével valósul meg.

A program országosan öt szakképző intézményben készíti fel a fiatalokat a munkavállalásra, hogy csökkentse a sajátos nevelési igényű szakiskolások lemorzsolódását. Az iskolák igyekeznek partneri viszonyt kialakítani a szülőkkel és a szociális ellátórendszer szereplőivel, fejlesztik a diákok önismeretét és segítenek életpályájuk megtervezésében, elősegítik a szakmaválasztást pályaorientációs órákkal, a megismerkedést a munka világával – utal a gyakorlatorientál szemléletre az igazgatónő.

Gyakorlati próbatétel

A RIDENS iskola a sóstói Park Hotellel is kialakított egy olyan együttműködést, melyben a diákok parkgondozói feladatokat látnak el. Itt munkahelyi szituációban találják magukat, belekóstolnak a csapatmunkába, utasításokat kell követniük. Ebben a szakaszban az iskola szakemberei megfigyelik, ki milyen feladatkörök iránt érdeklődik. Kapnak róluk egy képet, ennek alapján folytatják felkészítésüket a következő tanévben.

Az iskolát elvégző, tanulmányaikat befejező fiatalok számára a Támogatott Foglalkoztatás elnevezésű program segítségével próbálnak munkahelyet találni a nyílt munkaerőpiacon. A Ridens szakiskola az első oktatási intézmény az országban, amely jogot szerzett munkaerő-közvetítői tevékenységre, ez része a komplex szolgáltatásnak, amivel még gyorsabban reagálhatunk a munkaerő piaci igényekre – mondta el Siketné Zsiga Judit.

A munkáltatóknál a rehabilitációs hozzájárulás emelése után külön költségvetési pont a fogyatékos fiatalok foglalkoztatása. Ezzel megszűnt a korábbi bérfeszültség az „ép” dolgozók és a megváltozott munkaképességűek között, hiszen nem előbbiek elbocsátása árán jutnak munkához. Húsz alkalmazott után egy megváltozott munkaképességű személy alkalmazása esetén nem kell befizetnie a munkáltatóknak az egymilliós rehabilitációs hozzájárulást, ezért nagy az érdeklődés, főként a multinacionális cégek körében.

Ez év szeptemberéig a programba bevont harminc diákból nyolcat helyeztek ki a nyílt munkaerőpiacra a nyíregyházi székhelyen és a balassagyarmati tagintézményben, jóval felülteljesítve a fogyatékos személyek országos 6-10 százalékos elhelyezkedési arányát. A Ridens számára egyértelmű, hogy a fogyatékos személyek tartós foglalkoztatása a szakképzés és a rehabilitáció minőségén múlik – utalt a képzési színvonal folyamtos növelésének szükségességére Siketné Zsiga Judit igazgató.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában