Helyi közélet

2010.10.11. 12:55

Modern óvodát adtak át Hodászon

<p>Hodász - Már be is lakták az gyerekek a kívül-belül XXI. századi elvárások szerint épített óvodát Hodászon.</p>

A gyerekekről gondoskodni minden szakaszban felelősségteljes cél és feladat, ezen belül az óvodai nevelés tétje az iskolára készítés. A nagybetűs „Élet” első lépéseit immár XXI. századi intézményben tehetik meg a kicsik Hodászon, ahol impozáns óvodát vehettek birtokba a gyerekek.

Szokatlanul nagy, mintegy 1600 négyzetméter alapterületű a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda új óvodai részlege, de a párját ritkító méretek mellett legalább ilyen impozáns, ahogy tartalommal is megtöltötték itt az épületet. Mindemellett az egymás mellett élés, az összefogás szimbóluma is az 500 millió forintos, az Észak-alföldi Operatív Program (ÉAOP) támogatásával megvalósított beruházás.

Harmónia kívül, belül

– A félmilliárd forintos projekt épületben és szakmai munkában egyaránt megújulást hozott. A modern óvodai részleg udvarán természetes alapanyagokból készített játékok mindegyike a gyerekek készségeinek és képeségeinek észrevétlen, játékos fejlesztését segítik. Hasonló elv mentén szereltük fel a belső termeket is, a tavaly szeptembertől bevezetett kompetencia alapú oktatás követelményeinek megfelelően – emeli ki a külső és a belső harmóniát Nagy János polgármester.

Az új módszer alkalmazása óta megváltozott az óvodák és az iskolák légköre, hangulata, kapcsolata a szülőkkel és az intézményt körülvevő tágabb közösségekkel, munkájukat segítő szakemberekkel. Változott a pedagógusok motiváltsága, rugalmassága, módszertani kultúrája és szemlélete is, s leginkább partneri viszonyba kerültek a tanulókkal.

Ünnepélyes átadás

Az októberi ünnepélyes átadás örömteli pillanataiban Tóthné Darabánt Anikó, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Óvoda igazgatója külön kiemelte: a nyertes TÁMOP-program megvalósításával az ismereteken alapuló, a képességek és készségek fejlesztését, végső soron a tudás gyakorlati alkalmazását szolgálja az új épület is. Ez a tudás alapozzza meg az egész életen át tartó tanulást.

– A szennyvízhálózat, a hulladékkezelés, az úthálózat korszerűsítése, intézményi összevonások, iskolafejlesztés és közösségi ház építése adta a fő csapásirányt az elmúlt években. A takarékosság és a fejlesztés határozta meg az elmúlt esztendőket, a következő nagy feladat az 1,2 milliárd forintos szennyvízberuházás, mely az első fordulón már túl van, tehát a megvalósíthatósági tanulmány és valamennyi terv rendelkezésre áll. Következhet a második fordul, amelyben már a szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai szerepelnek a tisztító teleppel együtt. A település védett ivóvízbázissal rendelkezik, az ellátásban erre bátran támaszkodhatnak, ám a szennyvízkezelést is meg kell oldani – tekint előre a 3500 lelket számláló nagyközség polgármestere, Nagy János.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában