Helyi közélet

2011.01.19. 16:40

Koszold be a fehér ruhát!

<a href="http://www.szon.hu/az-eskuvo-egy-megismetelhetetlen-esemeny/news-20110117-04031982" target="_blank">Az esküvő általában 1 napig tart </a>(persze vannak nemzetek, ahol hagyomány a többnapos mulatás), de az ott készült képek örökre szólnak, így nem mindegy, hogyan választunk szakembert.

Az esküvő általában 1 napig tart (persze vannak nemzetek, ahol hagyomány a többnapos mulatás), de az ott készült képek örökre szólnak, így nem mindegy, hogyan választunk szakembert.

Amikor az ifjú pár eljön hozzám, először elmondom nekik a fotózás menetét. Ők választanak a felkínált lehetőségekből, vagy maguk is elmondják, milyen különleges igényük van. Nem a képek mennyisége, hanem a minőség az első! Nagy általánosságban parkban és a 2 szertartáson fotózunk, viszont egyre népszerűbb az esküvői előkészületek (sminkelés, fodrász, öltözködés) fotózása. 2002 nyarán egy német kisvárosban töltöttem gyakorlati időmet, amely pályafutásomban mérföldkő volt. Egy olyan nagyszerű embertől tanulhattam, akinek tudása és látásmódja számomra követendő példa. Ő  Thomas Kiehl, a Metzinger Volksblatt fotóriportere.

Itt találkoztam először a már itthon is egyre jobban keresett kedvelt a Trash The Dress, azaz TTD esküvői fotózással. Ha a kifejezés jelentését keressük, akkor a „koszold össze a ruhádat” lenne a legtalálóbb. Nem a ruha összepiszkolásán van a hangsúly. TTD képet egy különleges esküvői fotózáshoz „szokatlan” helyszín kiválasztásával is készíthetünk. Volt már szerencsém pl.: a stuttgarti Mercedes Benz Múzeum szökőkútjában pancsoló,- vagy a barabási kőbánya munkagépei közt, egy késő őszi délutánon a Túr-bukó a 10 fokos vízben sétáló, pörgő-forgó menyasszonyhoz. A Trash The Dress fotózásnál bizonyára a ruhakölcsönzősök szeme kikerekedik, majd könnybe lábad, de természetesen erre a célra nem a kölcsönzött ruhákat szokták a menyasszonyok felvenni. Persze a TTD fotózásból van kevesebb, a párok többsége inkább választja a „klasszikus” helyszíneket. Nem szabad elfelejteni, hogy mi vagyunk a párért, és nekünk megtiszteltetés az, hogy életük egyik legfontosabb napján őket fotózhatjuk, de ehhez persze szükség van az ifjú pár együttműködésére is!

Lássuk a menetrendet!

 

A szabadtéri portfólió elkészítése legalább 2 órát vesz igénybe. Minden menyasszony rémálma az időjárás.  Ha esik, sincs gond, akkor jön a B terv.. J Pl.: egy szép kastély, ahol műterem felállításával gyönyörű képeket lehet készíteni. Az esküvői fotók elkészítése akár több hetes folyamat is lehet, a pár igényeitől és elképzeléseitől függően. Aztán eljön a várva várt pillanat, amikor a pár átveszi a kész anyagot, ami lehet hagyományos módon igényes esküvői album, fotókönyv, vagy digitális forma. Az utóbbi a képekből szerkesztett borítóval, gravírozott vagy nyomtatott lemezen. Természetesen szét kell nézni a piacon, referenciát kérni. Ha egy fotósnak van weboldala, az jó jel, de nem garancia a sikerre, kérjétek ki barátaitok, ismerőseitek véleményét is!

A fotós néha váratlan helyzetbe kerülhet, ha elég kreatív feltalálja magát, és jól sülhet el a balszerencsés indulás is. Történt egy júliusi szombat délelőtt, Nyíregyháza esküvői fotózásra is közkedvelt parkjában. Begurult egy hatalmas csillogó-villogó autó, egész virágoskert az elején. Elkezdtük a fotózást. Amikor a vőlegény a pad szélére tette a lábát, és felcsúszott a nadrág szára, a fekete öltöny alól kivillant a fehér frottír zokni, ráadásul mintás szárrésszel! Nem írom le, hogy fekete macskaféle nagy ragadozó, mert az már reklám lenne. Egy pillanatra meglepődtem, aztán szóltam, ezt így nem lesz jó, át kellene cserélni a lábravalót és nem úgy, hogy a jobbost a balra. Igen ám, csak idő szűkében már nem volt idő hazamenni, így a vőlegény leült a padra, és kb. 8-10 másik pár társaságában, akik persze árgus szemmel figyeltekk a sógorral zoknit cseréltek. Nevettek az egészen miután oldódott a kellemetlen helyzet okozta feszültség.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában