Helyi közélet

2011.03.20. 12:46

Jó üzlet az épületszigetelés

<p>A magyar háztartások energiafogyasztása akkora, hogy csak a nagyerőművekben elégetett energiahordozók mennyiségével vethető össze. A legpazarlóbb épülettípus a családi ház, ilyenben él a háztartások kétharmada, mégis a panelépületek korszerűsítése volt a sláger az utóbbi években.</p>

Közel felére lehetne csökkenteni a magyar háztartások energiafelhasználását az energiahatékonyságot célzó korszerűsítésekkel - áll az Energiaklub friss kutatási jelentésében. A hazai épületekben annyi energiát használnak fel a lakók fűtésre és a melegvíz előállítására, mint amennyi energiahordozót egy év alatt elégetnek a hazai nagyerőművekben.

 

Döntően a családi házak esetében lehetne takarékoskodni

 

A vizsgálat tanulsága az, hogy az összes energiamegtakarítási lehetőség (152 petajoule, PJ) döntő része (128 PJ) a családi házak esetében lenne elérhető, szemben a társasházak 19 és a panelházak mindössze 5 PJ mennyiségével. Ennek oka, hogy a családi házak jellemzően jóval nagyobb alapterületűek, mint a társasházi lakások - így arányaiban sokkal nagyobb felületen veszítenek hőt. Ezzel szemben az energiahatékonysági beruházásokat támogató állami programok a panelépületekre koncentráltak.

A magyar háztartások legnagyobb része (66%) családi házakban él, ezek legjellemzőbb építőanyaga a tégla, de jelentős a vályog előfordulása is. A hazai energiafelhasználás egyharmadáért a lakóépületek felelősek. Ennek ellenére eddig csak igen kis arányban zajlottak energiahatékonyságot célzó korszerűsítések, áll az EK jelentésében.
Ez a tanulsága a szakpolitikai intézet NegaJoule 2020 című kutatásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában