Helyi közélet

2011.03.07. 16:07

Önellátó gazdálkodás, fejlődő turisztika Géberjénben

<p>Géberjén - Géberjén újonnan megválasztott polgármestere, Tárkányi Sándor szól terveiről, elképzeléseiről.</p>

A vasárnapi időközi választásonGéberjén szavazópolgáraitól a legtöbb voksot Tárkányi Sándor kapta, így ő töltheti be a polgármesteri tisztséget. A település új vezetőjét terveiről, elképzeléseiről kérdeztük.

– Úgy gondolom, hogy egyrészt vannak olyan feladatok, amelyeket a polgármesternek „munkaköri kötelessége” végrehajtani vagy végrehajtatni a képviselő-testülettel, illetve a hivatal dolgozóival, másrészt vannak olyan programok, amelyeket a polgármester vezetésével a falunak közösen kell megvalósítania. Az első csoportba tartozik többek között az „önhikis” támogatásra szóló pályázat benyújtása, a szigorú, következetes gazdálkodás megvalósítása, az országos közfoglalkoztatásba való csatlakozás. Fontos továbbá az általános iskola és napközi otthonos óvoda további működésének biztosítása, célom a szoros együttműködés a civil  szervezetekkel, egyesülettel. A megnyert pályázatokat folytatnunk kell, s új pályázatokon kell részt vennünk. Tovább kell folytatnunk a közművesítést, a szeméttelep rekultivációját. Segíteni kell a helyi civil szervezetek programjait, s tovább ápoljuk Homoródalmással a testvértelepülési kapcsolatot – vázolta fel a legfontosabb terveket Géberjén új polgármestere, majd szólt  a megvalósítandó programjának főbb elemeiről is.

Geberjén önellátó falu lesz

– Szeretném megteremteni az önellátó falut, s ennek érdekében kertészetet hoznánk létre. Termesztenénk többek között uborkát, burgonyát, káposztaféléket.  A kertészeti program gyakorlatilag azonnal beindítható, s 35-40 embernek ad napi 8 órás munkát közel 8 hónapon keresztül. A zöldségek a konyhán felhasználhatóak, a géberjéni lakosság önköltségi áron meg tudja vásárolni, illetve a szabadpiacon értékesíthető. Hasonlóképpen kellene az állattenyésztést is megvalósítani, lenne sertés és szarvasmarha állomány. A program megvalósításához feltétlen szükséges tárgyalni a volt TSZ-telep jelenlegi tulajdonosával, hiszen a tárgyi feltételek ott részben már adottak.

– A település jövője érdekében fontos a kereskedelem kialakítása, illetve fellendítése. Először is ki kell alakítani a géberjéni piacot.  Az országhatár közelsége csak növeli a potenciális vevőkört. Ki kellene jobban használnunk Géberjén természeti szépségét és természeti adottságait is, a horgászatra épülő turisztikát kellene fejlesztenünk. A Holt-Szamos part kezelését az önkormányzat átvehetné a vízügytől, a horgászhelyek kialakítása, rendbetétele és tisztán tartása is az önkormányzat feladata lenne. Lehetne parkolókat, büféket, horgászboltot létrehozni, hogy minél jobban kiszolgáljuk a pecásokat. Ez a program szintén hozna létre 4-5 munkahelyet. Ennek a programnak az indulása 2012 tavaszán lenne esedékes.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában