Helyi közélet

2011.05.31. 11:03

A Kalamáris Egyesület Tunyogmatolcson

<p>Tunyogmatolcs - „<em>Fiatalok, mint erőforrás</em>” címmel sikeresen végződő képzésnek adott otthont a Szamos melletti település, Tunyogmatolcs. Az intenzív kurzusokra a májusi hónapban került sor a községi művelődési házban.</p>

A képzési szervezet a nyíregyházi Kalamáris Egyesület volt, akik Budapest és Nyíregyháza után utolsó helyszínként a szatmári részen elhelyezkedő Tunyogmatolcsot választották. Az eseményen nem csak helyi érdeklődők voltak jelen, akadtak vendéghallgatók is, akik Mátészalkáról, Nyírmeggyesről, Ópályiból, Szamoskérről és Nagyecsedről érkeztek a községre.

A tréning főleg olyan fiataloknak lett meghirdetve, akik egyetemet vagy főiskolát végeztek s a jövőben a szatmári térségben képzelik el munkájukat, életüket. A fejtágítás 6 napon át tartott a 20 tanulni vágyó résztvevőnek. Az oktatási alkalmakon szakirányos ismeretanyagok kerültek átadásra. A felkészítés alatt el lehetett sajátítani a projektmenedzsmentet, a pályázatírás sajátosságait, emellett a civil szervezetek jogi s pénzügyi környezetét is sikerült jobban megvilágítani a nebulók számára.  Ezeken kívül olyan információkhoz jutottak a jelenlévők, amik nélkülözhetetlenek a stabil társadalmi előrelépéshez: az együttműködésről-kooperációról, uniós pályázatokról, a szociális szövetkezetekről szintén lehetett értesülni az alkalmakon.

Vendégelőadóként a debreceni Rock-Suli vezetője, Szatmári Gábor vett részt az eseményen, aki felhívta a jelenlévők figyelmét az önkéntes programokra, valamint a tolerancia fontosságára a mai világban. A Nemzeti Civil Alapprogram támogatása lehetővé tette, hogy a résztvevő ifjak térítésmentesen bővítsék tudásukat, szakmai ismereteiket. A képzés végén minden hallgató egy igazoló dokumentumot kapott arról, hogy az intenzív ismeretszerzési programban részt vettek. Vizsgára nem került sor az előadások befejezése után, mivel a tanfolyam fő célja az volt, hogy a tréningeken jelenlévő személyek szakirányos szaktudásban részesüljenek, amit minden reménység szerint településük hasznára sikerül fordítaniuk a jövőben. A foglalkozásokon a további csapat morált erősítette az is, hogy az átélt tanórák mellett közös kommunikációs játékgyakorlatokon és együtt eltöltött ebédeken szintén karöltve jelentek meg a „diákok”, képzőikkel egyaránt. Ezzel is segítve az észrevétlen indirekt tanulást, ami gazdagítja a tapasztalati tőkét az egyénekben.

„Az új kapcsolati háló és a kezdeti tőke elengedhetetlen a munkaerő piacon, ezért is örülök, ha ilyen képzéseken vehetek részt, mivel észrevétlen kipróbálhatom társadalmi szerepeimet, amik nélkülözhetetlenek lesznek akár egy jó döntéshozáshoz, esetleg problémamegoldáshoz.” - említette meg Tisza Ágnes pedagógiai asszisztens.

Ma Magyarországon a készségfejlesztési tárgyak csak minimális szinten képviseltetik magukat a közép- és felsőoktatásban. A továbbképzési alkalmak fő vonala pedig sokszor nem is az adott ismeretanyagban rejlik, hanem a résztvevők együttműködésében. Úgy gondolom, ha mi fiatalok célt akarunk érni a világban, s ezt a célt hosszútávon tervezzük, akkor meg kell tanulnunk hatékonyan együttműködni egymással. Ha az összefogás a főpróbán jól megy, akkor már bátrabban lépünk ki arra a bizonyos színpadra, ami nem lehet más, mint maga az élet!

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában